Devizne rezerve Srbije skočile na rekordnih 16,8 milijardi evra

11.10.2021

10:49

0

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 149 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga

Devizne rezerve Srbije skočile na rekordnih 16,8 milijardi evra
Pixabay - Copyright Pixabay

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije dostigle su na kraju septembra ove godine nov rekordan nivo od kada se prate ti podaci, i iznosile su 16,8 milijardi evra, što je za preko 1,2 milijarde evra više nego na kraju avgusta, saopšteno je iz NBS.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 149 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Priliv po dva osnova

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) iznosile su na kraju septembra 14,24 milijarde evra i veće su za 1,06 milijardi u odnosu na kraj prethodnog meseca.

- Povećanje bruto deviznih rezervi u septembru, rezultat je prvenstveno priliva po osnovu dve emisije evroobveznica u evrima u ukupnom iznosu od 1,7 milijardi evra. Srbija je na međunarodnom finansijskom tržištu, prvi put u svojoj istoriji emitovala "zelenu“ evroobveznicu u nominalnom iznosu od jedne milijarde evra, ročnosti sedam godina, po najnižoj kuponskoj stopi ikada od jedan odsto i stopi prinosa od 1,26 procenata - podseća NBS.

Istovremeno, emitovana je 15-godišnja konvencionalna evroobveznica u nominalnom iznosu od 750 miliona evra, što je evroobveznica s najdužim rokom dospeća koju je Republika Srbija do sada emitovala.

Neto prilivi u devizne rezerve tokom septembra, pored pomenute prodaje evroobveznica, ostvareni su i po osnovu aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu s neto efektom od 165 miliona evra, upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima u ukupnom iznosu od neto 199,6 miliona evra.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu neto razduženja države na ime deviznih kredita i hartija od vrednosti od 865,5 miliona evra, od čega je 619,8 miliona evra iskorišćeno za otplatu preostalog dela dolarske evroobveznice emitovane 2011. godine, i odlive po drugim osnovima od ukupno 16,1 milion evra - istakli su u NBS.

Na povećanje deviznih rezervi u septembru dodatno je uticao i pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 26,4 miliona evra.

Vrednost dinara prema evru nepromenjena

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 577,7 miliona evra i bio je za 26,6 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U periodu januar-septembar ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4,7 milijardi evra.

U septembru, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u septembru neto kupila 135 miliona evra. Posmatrano od početka godine, NBS je, radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, neto kupila 1,1 milijardu evra, navodi se u saopštenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike