Tesla razbija, ali...: Rekordni prihodi i dobit, pala cena akcija

21.10.2021

10:20

0

Američki proizvođač električnih automobila ostvario je u trećem tromesečju prihod od 13,8 milijardi dolara i neto dobit od 1,6 milijardi, nadmašivši prognoze tržišta

Tesla razbija, ali...: Rekordni prihodi i dobit, pala cena akcija
Copyright Profimedia

Proizvođač električnih vozila „Tesla“ oborio je sopstvene rekorde prihoda i profita u trećem kvartalu ali to, izgleda, nije oduševilo investitore na berzi.

Uprkos dobrim poslovnim pokazateljima, objavljenim kasno sinoć nakon zvona koje je označilo završetak trgovanja na Njujorškoj berzi, akcije kompanije Ilona Maska su pale za 1,5 procenata, prenosi CNBC.

Prilagođena dobit po akciji iznosi 1,86 dolara naspram očekivaih 1,59 dolara, prema anketi kompanije za prikupljanje i obradu finansijskih podataka „Refinitiv“.

I prihod je „probio“ očekivanja, 130 miliona dolara iznad prognoziranih 13,63 milijardi. Kvartalni neto profit kompanije, od 1,6 milijardi dolara, već drugi put nadilazi milijardu dolara, i petostruko je veći nego u istom periodu 2020, kada je iznosio 331 milion dolara.

Rekordnih čak pet kvartala

Odlični finansijski rezultati su vođeni poboljšanjem bruto marže od 30,5 posto u automobilskom sektoru "Tesle", odnosno od 26,6 procenata ukupno, na nivou svih poslovnih jedinica. Oba pokazatelja beleže rekord u posljednjih pet kvartala.

Prihodi u automobilskom sektoru su porasli na 12,06 milijardi dolara, a troškovi su iznosili 8,38 milijardi.

"Tesla" je takođe ostvario prihod od 806 miliona dolara u energetskom poslovanju, koje obuhvata solarne proizvode i proizvode za skladištenje energije, kao i 894 miliona dolara od usluga i drugih delatnosti, uključujući održavanje i popravku vozila, osiguranje automobila i prodaju robe marke "Tesla", pored ostalog.

Što se tiče poslovanja sa energijom i proizvodima za njeno skladištenje, troškovi su u skočili na najviši nivo u poslednjih pet kvartala, na 803 miliona dolara tokom trećeg tromesečja.

U periodu jul - septembar, "Tesla" je zabeležio smanjenje vrednosti finansijske imovine od 51 milion dolara koje se odnosi na njegova ulaganja u bitkoin, a koja je u izveštaju o poslovanju prikazao u okviru troškova „restrukturisanja i drugih“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike