Banke nastavile da kreditiraju privredu i građane i u uslovima krize

13.10.2021

11:33

0

Država je posebno pomogla malim i srednjim preduzećima sa dve garantne šeme u vrednosti od ukupno 2,5 milijardi evra, istakao je generalni sekretar Udruženja banaka

Banke nastavile da kreditiraju privredu i građane i u uslovima krize
Kreditiranje nije ugroženo - Copyright Pixabay

Bankarski sektor je održao kreditnu aktivnost i poslovanje banaka tokom 2020. godine uprkos teškoj krizi izazvanoj pandemijom kovida 19, rekao je danas generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.

- Ekonomski ciklus nije prekinut, nastavljena je potrošnja iako je bila vanredna situacija, zahvaljujući brzoj intervenciji države i NBS - istakao je Vasić.

On navodi da je država brzo reagovala i amortizovala rizik, kao i da je posebno pomogla malim i srednjim preduzećima sa dve garantne šeme u vrednosti od ukupno 2,5 milijardi evra.

Vasić je napomenuo da je u tom delu privrede zaposleno oko 80 odsto radnog stanovništva, kao i da je broj zaposlenih čak i porastao prošle godine.

- Sve to govori da ekonomija nije stala, što je dobra osnova za prognoze da će rast BDP iznositi oko šest ili sedam odsto - rekao je Vasić na ekonomskom panelu "Može li ekonomija da se vrati u budućnost".

Kako je dodao, bankarski sektor dobro je odreagovao i ubrzao digitalizaciju rada banaka, koje su normalno funkcionisale i u tim uslovima. Bankarski sektor je, kaže on, nastavio da kreditira privredu i građane i to je dobar osnov za dalje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike