Mali: Privredni rast Srbije biće najmanje sedam odsto ove godine!

13.10.2021

11:22

0

Srbija na krizu reagovala kroz tri paketa mera i izdvojila ukupno osam milijardi evra, naveo je ministar finansija

Mali: Privredni rast Srbije biće najmanje sedam odsto ove godine!
Siniša Mali - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će rast Srbije ove godine biti najmanje sedam odsto i podsetio da je Međunarodni monetarni fond (MMF) popravio svoju projekciju privrednog rasta za našu zemlju na 6,5 odsto.On je rekao da će to biti jedan od tri najbolja rezultata u Evropi.

Ministar je istakao da je za takav privredni rast Srbije preduslov bio brzo, efikasno i pravovremeno reagovanje države na krizu izazvanu pandemijom.

Mali je podsetio da je Srbija na krizu reagovala kroz tri paketa mera i da je za njih izdvojila osam milijardi evra, što je skoro 18 odsto BDP-a Srbije.

- Srbija je prošle godine počela da se bori na dva fronta, zdravstvenom i ekonomskom - naglasio je Mali na ekonomskom panelu “Može li ekonomija da se vrati u budućnost”, u organizaciji “Večernjih Novosti”.

On je objasnio da se Srbija borila protiv pandemije virusa korona, za živote građana, da je brzo nabavljala medicinsku opremu, respiratore, kao i da je u jednom trenuku naša zemlja bila prva po broju vakcinisanih.

Drugi front, ukazao je, bio je za privredu, za očuvanje radnih mesta i preduzeća, u čemu, navodi Mali, mnoge razvijenije zemlje nisu uspele da se snađu, te da su čak u Americi ljudi ostajali bez posla i da su fabrike zatvarane.

- Našim merama, koje su bile precizne, doveli smo do toga da smo bili uspešni u borbi protiv najveće ekonomske krize koja je pogodila svet - rekao je Mali i dodao da je Srbija imala najniži privredni pad u Evropi od minus 0,9 odsto.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike