Klimatska kriza ubija: Aktivisti u Berlinu štrajkuju glađu već dve nedelje

15.09.2021

13:20

0

Autor: M. J.

Zahtevi aktivista se odnose pre svega na organizovanje sastanaka sa tri glavna kandidata koja se bore za mesto nemačkog kancelara

Klimatska kriza ubija: Aktivisti u Berlinu štrajkuju glađu već dve nedelje
Copyright YouTube/Princsrceen/Reptly

Krajem avgusta šest nemačkih aktivista je u centru Berlina otpočelo štrajk glađu, a razlog za to je skretanje pažnje na probleme klimatskih promena kako u Nemačkoj, tako i u celom svetu.

Oni su nastavili sa štrajkom sve do danas, a lekarske službe ih svakodnevno obilaze i proveravaju u kakvom su stanju.

Pročitajte još

– Klimatska kriza ubija. Štrajkujemo glađu na neograničeno vreme – natpis je na jednom od šatora u kojima aktivisti borave.

Zahtevi aktivista se odnose pre svega na organizovanje sastanaka sa tri glavna kandidata koja se bore za mesto nemačkog kancelara, međutim, i dalje nisu uspeli u svojoj nameri.

Kandidati za kancelara Olaf Šolz (SPD), Analena Berbok (Zeleni) i Armin Lašet (CDU/CSU) su tokom svoje predizborne kampanje govorili o važnosti klimatskih politika, ali aktivisti smatraju da to nije dovoljno. Takođe navode da nijedna stranka nema kapacitete da preduzme potrebne mere kako mi zaštitila mlađe generacija od klimatskih promena.

– Štrajk glađu je poslednje sredstvo koje koristimo kako bi ukazali na ozbiljnost situacije. Sedimo na tempiranoj bombi. Ako se stvari sada ne promene, za nekoliko godina biće prekasno – izjavio je jedan od aktivista.

Prema navodima aktivista globalno zagrevanje doneće glad širom sveta zbog čega su oni i pokrenuli štrajk glađu.

– Sigurnost snabdevanja hranom nije nešto što se može uzeti zdravo za gotovo. Svet ide u ratove oko distribucije hrane, vode i zemlje – kazali su aktivisti.

Pročitajte još

Oni smatraju da su njihove generacije “poslednje” koje mogu da deluju kada je reč o klimatskim promenama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike