Počeli zvanični razgovori delegacije Srbije sa misijom MMF: Cilj brži oporavak od posledica pandemije

11.10.2021

12:33

0

Autor: M. P.

Kao i prethodni program, koji je uspešno završen u januaru ove godine, ima savetodavni karakter i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava

Počeli zvanični razgovori delegacije Srbije sa misijom MMF: Cilj brži oporavak od posledica pandemije
Copyright Gerd Altmann/Pixabay

Zvanični razgovori predstavnika Republike Srbije sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda, povodom prvog razmatranja sprovođenja ekonomskog programa, koji je MMF podržao novim nefinansijskim Instrumentom za koordinaciju politike (PCI) počeli su danas plenarnim sastankom.

Razgovori se vode u video formatu, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

Misija MMF-a trajaće do 22. oktobra i tokom nje će biti razmotrena aktuelna fiskalna, monetarna i ukupna makroekonomska kretanja, kao i realizacija utvrđenih ciljeva ekonomskog programa.

Ovaj novi program saradnje, koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politike odobren je u junu 2021. godine na period od 30 meseci i predstavlja nastavak partnerskog odnosa koji Srbija ima s MMF-om.

Kao i prethodni program, koji je uspešno završen u januaru ove godine, ima savetodavni karakter i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava.

Cilj savetodavnog programa jeste podrška bržem privrednom oporavku Srbije od efekata pandemije, očuvanju makroekonomske i finansijske stabilnosti i sprovođenju ambicioznog plana strukturnih reformi radi podsticanja visokog, inkluzivnog i održivog rasta u srednjem roku.

Reforme koje su sadržane u programu odražavaju politiku i agendu nosilaca ekonomske politike u Srbiji i uključuju: učvršćivanje okvira fiskalne politike, jačanje upravljanja državnim preduzećima, razvoj tržišta kapitala, dalje jačanje procesa dinarizacije, poboljšanje pružanja socijalne pomoći, kao i prelazak na zelenu ekonomiju, navodi se u saopštenju NBS.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike