„Koliko košta živeti u Tokiju ili Pragu“: Ko je čovek iz Srbije koji nam omogućuje da to znamo

02.10.2021

08:45

0

Autor: 24sedam

Iza jedne od najposećenijih baza podataka o torpkovima života u svetu, Numbeo, delo je čoveka iz Srbije a ideju je dobio na internet forumima

„Koliko košta živeti u Tokiju ili Pragu“: Ko je čovek iz Srbije koji nam omogućuje da to znamo
Copyright Ilustracija: 24sedam/Numbeo

Kada biramo gde ćemo da putujemo, boravimo neko vreme ili se čak preselimo, prvo što nas interesuje koliko tamo „košta život“. Da bismo stekli neku opštu sliku više se ne okrećemo famoznom Guglu već jednom vebsajtu - Numbeo. A njega je napravio čovek iz Srbije, kaže prilog TV Prva.

Vebsajt Numbeo, sa 2,4 miliona posetilaca, jedna od najposećenijih baza podataka o visini troškova života na internetu. Na njemu su ukršteni podaci koje su dali korisnici o mnogim gradovima i destinacijama u svetu, trenutno ih ima gotovo 10.400.

A odgovor na pitanje tipa “koliko je trošak za gradski prevoz u Madridu“ ili „koliko košta par leviski u Bratislavi“, moguć je zbog toga što se toga dohvatio čovek koji stoji iza Numbea - Mladen Adamović, inženjer sa beogradske Palilule, koji je sajt osmislio i pokrenuo.

- Ja sam pre više od 10 godina bio u prilici da se selim u razne gradove u svetu i tada sam na Guglu kucao komilu upita poput 'cost of living in Prague' ili 'cost of living in Tokyo'. U to vreme sam uglavnom nailazio na internet forume gde su ljudi popisivali troškove života u gradovima u kojima su živeli. Onda sam na jednom forumu naleteo da je osoba navela cene nekih osnovnih potrepština i cene stanova u tom gradu i tada sam dobio ideju - navodi Adamović.

Screenshot:TV Prva
Mladen Adamoviuć, tvorac sajta Numbeo

Adamović je shvatio da bi mogao da se napravi neki sajt koji bi radio kraudsorsovanje (crowdsource) informacija, kao što to radi Vikipedija, i prikupljao cene po gradovima i onda ih obrađivao i poredio.

Svoje ranije iskustvo iz internet biznisa ugradio je u svoj novi sajt.

- Napraviti vebsajt na svetskom nivou je veoma teško. Iza onog što se vidi na „Numbeo“ je kompleksan softver sa preko 150.000 linija koda. Nekom početniku bi za to trebalo trideset godina da sam napiše – kaže ovaj diplomac Matematičkog fakulteta u Beogradu i magistar Elektrotehničkog fakultet u Banjaluci.

Adamović za sebe kaže da nije bogat čovek ali i da živi srećno jer mu veliki novac nije bitan u životu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: TV Prva

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike