Koliko košta „život“: Beograd jeftiniji od Moskve?

04.05.2021

07:57 >> 07:53

0

Prema listi troškova života u 608 gradova u svetu srpska prestonica se kotira više od Moskve

Koliko košta „život“: Beograd jeftiniji od Moskve?
Copyright Screenshot:Numbeo

Beograd je na listi „skupoće života“, koju je prema cenama u 608 gradova sveta napravio portal „Numbeo“, globalne baza podataka o potrošačkim cenama, kotiran na 196 mestu.

Na listi, na kojoj su iz Srbije još i Novi Sad (212) i Niš (226), srpska prestonica se kotira više (odnosno gore) nego Moskva (198), inače čuvena po skupoći.

Ovaj podatak je generalno, malo neverovatan, i treba se uzeti s rezervom zbog metodologije Nibmea (prikupljanje cena koje daju posetioci sajta) pa na njega gledati ne kao na prosečne troškovi života, već kao troškove s kojima „može proći“ u nekom gradu. Za Beograd je ispalo da se mnogo niže kotira po visini cena rentiranja stana nego troškova u restoranu.

Što se Evrope tiče, primat skupoće drže Švajcarci, počevši od Bazela. U prvih deset najskupljih gradova u Evropi šest je iz „zemlje banaka, sireva i satova“, a pridruženi su im i četiri grada izu Norveške.

Pročitajte još:

Što se tiče našeg komšiluka, Zagreb (346 na evropskoj podlisti) je po „Nimbeu“ daleko jeftiniji od Beograda, dok primat naravno drži preskupi Dubrovnik (27), koji je skuplji i od Milana (30)i od Minhena (36).

Što se zemalja tiče, takođe prednjači Švajcarska a iz regiona sled je: Slovenija (18), Hrvatska (21), Mađarska (27), Crna Gora (29), Bugarska (30), Albanija (31), Srbija (32), BiH (33), Rumunija (34), Makedonija (35).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike