Benzin neće poskupeti, bar ne odmah: OPEK se poigrava sa cenom nafte

02.09.2021

11:47 >> 11:58

0

Berzanske cene nafte su pale danas nakon dogovora grupe OPEK+ da se održi dogovor o postepenom povećanju isporuka na tržište

Benzin neće poskupeti, bar ne odmah: OPEK se poigrava sa cenom nafte
Copyright Pixabay

Uprkos tome što su postojale najave da bi neki proizvođači sirove nafte mogli da odustanu od teškom mukom postignutog dogovora, jer se postavlja pitanje rasta tražnje zbog veće broja korona slučajeva širom sveta i zaustavljanja rada pojedinih američkih farinerija zbog uragana, povećano pumpanje ostaje na snazi.

Severnomorska nafta brent, reper za evropsko tržište goriva, je oslabila za 16 centi ili za 0,2 posto, na 71,43 dolara za barel na trgovanju jutros, nakon što je juče skliznula za četiri centa. Američka WTI nafta je potonula za 23 centa ili za 0,3 procenta, na 68,36 dolara za barel, dok je u sredu ojačala za devet centi, izveštava Rojters.

Uspeo pritisak Vašingtona

Britanska agencija dodaje da je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena, koja je vršila pritisak na OPEK+ da dodato pojača isporuke kako bi se obuzdao rast cena benzina u SAD, izrazila zadovoljstvo što je ova grupa potvrdila svoju privrženost povećanju ponude.

Nafta je tako preokrenula trend koji je pretio da poskupi gorivo svuda u svetu.

OPEK se malo „našalio“

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK), odnosno Rusiju i drugie zemlje koje dopunjuju OPEK+, dogovorili su se u sredu da nastave sa sprovođenjem plana o postepenom povećanju isporuka na tržište za 400.000 barela dnevno (bpd) svakog meseca.
Istovremeno, ova naftna grupa je povećala prognozu tražnje za naftom u 2022. godini sa prvobitno procenjenih 3,28 miliona barela na 4,2 miliona barela dnevno.

– Ono što nije tako izvesno… jeste to da li će potražnja moći da raste onoliko brzo koliko OPEK+ predviđa imajući u vidu rizik od novih lokdauna u borbi protiv širenja mutacija kovid virusa – ocenjuje Bjornar Tonaugen, šef sektora za tržište nafte u kompaniji Ristad Enerdži.

Pored toga, rafinerijama nafte u Luizijani će možda trebati nekoliko sedmica da ponovo pokrenu proizvodnju nakon udara uragana Ida koji je zahvatio region, jer se operateri suočavaju sa nestašicama struje i vode, što će verovatno smanjiti potražnju za “crnim zlatom”.

Pročitajte još:

Energetske kompanije nastoje da ponovo pokrenu platforme i naftovode u Meksičkom zalivu, pri čemu je oko 1,4 miliona barela dnevno nafte još uvek van mreže, saopštio je američki regulator za bušotine na moru.

Zalihe američke sirove nafte pale su za 7,2 miliona barela, dok su isporuke naftnih derivata iz rafinerija dostigle rekordan nivo uprkos širenju zaraze korona virusom u celoj zemlji, objavila je Uprava za energetske informacije (EIA).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike