Novi moratorijum stopira rate na čak šest meseci: Prijavljivanje za kreditne olakšice do kraja aprila

08.01.2021

07:48 >> 13:38

0

Autor: S. Gavrić

Za sada je interesovanje dužnika za novu pomoć u otplati kredita bankama još malo

Novi moratorijum stopira rate na čak šest meseci: Prijavljivanje za kreditne olakšice do kraja aprila
Profimedia

Narodna banka je već početkom pandemije prošle godine omogućila dužnicima tromesečni moratorijum, ubrzo je usledio drugi, dok je treći, ipak specifičan moratorijum, odobrila krajem decembra. Iako se najnovije olakšice za dužnike pogođene pandemijom već primenjuju, interesovanje je za sada malo, saznaje 24sedam.

U centralnoj banci objasnili su nam da je odluka NBS kojom je dužnicima pogođenim pandemijom omogućeno odobravanje olakšica u otplati obaveza prema bankama stupila na snagu 15. decembra.

Šta je uslov za nove olakšice?

– Postupajući u skladu sa propisanom obavezom, sve poslovne banke su do 22. decembra 2020. godine na svojim internet prezentacijama objavile obaveštenja u vezi sa tim olakšicama. Imajući u vidu navedeno, realizacija mera se tek očekuje, tako da je preuranjeno u ovom trenutku iznositi bilo kakve ocene – rekli su za 24sedam u NBS.

Kako se prijaviti?

Banke i davaoci finansijskog lizinga bili su u obavezi da najkasnije do 22. decembra prošle godine na svojoj internet prezentaciji i u svojim poslovnicama objave obaveštenje kojim se dužnici informišu o mogućnostima podnošenja zahteva za dobijanje olakšica, kao i o uslovima koje u tom smislu treba da ispunjavaju.

Klijenti mogu podneti zahtev za dobijanje olakšica i elektronskim putem ili poštom, kao i u poslovnim prostorijama do 30. aprila 2021. godine, a o zahtevu će biti obavešteni u roku od 30 dana od dana prijema.

U poslovnim bankama takođe ističu da je još rano da se sumiraju utisci i da se za sada većina klijenata raspituje za uslove novog odlaganja plaćanja obaveza. Bankari kažu i da je rok za podnošenje zahteva daleko (još skoro pet meseci), pa je i to jedan od razloga slabog interesovanja građana, kao i kompanija.

Takođe, i u NBS su podsetili da klijenti mogu da podnesu zahteve do 30. aprila.

Ono što je najvažnije kod novih olakšica NBS jeste to da ugroženi dužnici svoje kreditne obaveze mogu stopirati na čak šest meseci. Podsetimo da je NBS propisala obavezu bankama da dužniku (građaninu, poljoprivredniku, preduzetniku i privrednom društvu), koji usled pandemije ne može da otplaćuje kredit ili lizing, odobri olakšicu u otplati ovih obaveza.

Kako se i kada izmiruje kamata?

Kako su ranije objasnili u centralnoj banci, olakšice se odnose na reprogram i refinansiranje kredita i obaveza iz finansijskog lizinga, uz odobravanje grejs perioda od šest meseci i odgovarajućeg produženja roka otplate, tako da mesečne obaveze dužnika ne budu veće od onih iz plana otplate pre odobravanja olakšica.

– Tokom grejs perioda, banka obračunava kamatu, pri čemu se dužnik, u samom zahtevu, opredeljuje da li će plaćati kamatu tokom trajanja grejs perioda ili nakon njegovog isteka – naveli su u NBS.

NBS je donela krajem 2020. i novi paket olakšica za dužnike; Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Inače, NBS je procenila da je ovaj put neophodna selektivna pomoć, te da potrebu za olakšicama imaju posebno nezaposleni, zatim dužnici čiji su prosečni mesečni prihodi u poslednja tri meseca ispod proseka zarada u Srbiji.

Pročitajte još

Takođe, tu spadaju i dužnici sa prosečnim prihodima u poslednja tri meseca do 120.000 dinara, a čija je mesečna zarada manja za 10 odsto ili više u odnosu na prihod pre 15. marta 2020. godine, a kreditna zaduženost premašuje 40 odsto tih prihoda.

Šta ako je neko “debelo” kasnio sa otplatom?

Za poljoprivrednike, preduzetnike i privredna društva ocenjeno je da je olakšice u otplati obaveza potrebno ponuditi naročito dužnicima koji su u 2020. godini imali pad poslovnih prihoda, odnosno prometa, od najmanje 15 odsto u odnosu na 2019. ili je došlo do prekida poslovanja dužnika u neprekidnom trajanju od najmanje 30 dana usled pandemije.

Takođe, pravo na navedene olakšice imaće i dužnici koji kasne sa otplatom više od 30 dana u materijalno značajnom iznosu po osnovu bilo koje obaveze (kredita, lizinga, kartice) na koje se odluka primenjuje.

– Pored navedenog, ostavljena je mogućnost bankama i davaocima finansijskog lizinga da na obrazložen zahtev dužnika, ukoliko usled drugih činjenica i okolnosti ocene da je došlo do pogoršanja finansijskog položaja i nemogućnosti izmirivanja obaveza dužnika, odobre olakšice – objasnili su u NBS.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi