Francuzima Srbi ozbiljan partner: "Imamo toliko toga da gradimo"

02.02.2021

08:37 >> 10:05

0

Srpski ministar finansija sastao se u Francuskoj s ministrima ekonomije, trgovine i saobraćaja

Francuzima Srbi ozbiljan partner: "Imamo toliko toga da gradimo"
Copyright Printscreen / Youtube

Ministar Siniša Mali sastao se tokom trodnevne posete Francuskoj s ministrom ekonomije i finansija Brunom L’Merom, ministrom za spoljnu trgovinu Frankom Riesterom i ministrom saobraćaja i energetike Žanom-Baptistom Žebarijem.

Francuski ministar Riester izjavio je nakon tih sastanaka da Srbija i Francuska “imaju toliko toga da zajedno grade”.

– Zadovoljstvo mi je da ponovo vidim srpskog ministra finansija Sinišu Malog, kako bismo razmotrili prioritete o kojima smo razgovarali tokom moje posete Srbiji. A to je metro u Beogradu. Naše dve zemlje imaju toliko toga da grade zajedno – rekao je Riester na Tviteru.

– Naporan, ali veoma uspešan dan za srpsku delegaciju u Parizu. Osim sastanka predsednika Vučića sa predsednikom Makronom, mi smo imali priliku da francuskim ministrima na pravi način predstavimo sve što je Srbija uradila u proteklih nekoliko godina, najpre da pokažemo sjajne ekonomskre rezultate iz prošle godine – rekao je srpski ministra Mali.

Ministar je istakao da ga posebno raduje što je mnogo francuskih kompanija zainteresovano da učestvuje u velikom broju projekata i celokupnom razvoju naše ekonomije, upravo zahvaljujući mudroj ekonomskoj politici koju Srbija vodi.

– Veliki broj francuskih kompanija su izrazile zainteresovanost da dođu u Srbiju i da budu deo tog malog ekonomskog čuda na Zapadnom Balkanu. Očigledno je pandemija napravila velike promene, ne samo u evropskoj ekonomiji, već pre svega u ekonomijama Zapadnog Balkana – rekao je Mali.

Pročitajte još:

Ministar objašnjava da je Srbija pokazala da može da se bori na dva fronta- za zdravlje građana i za ekonomiju i radna mesta i da su upravo to francuske kompanije i prepoznale.

– Mi ćemo do kraja godine zajedno sa predstavnicima kompanije „Alstom“ pokrenuti višedecenijski san svih građana Srbije, a to je izgradnja beogradskog metroa. Sa predstavnicima ove kompanije razjasnićemo sve detalje projekta, obićićemo i metro u Parizu i u Lionu i razgovarati i sa predstavnicima „Ežis rejla“, tako da potpuno spremni krajem godine krenemo u izgradnju prve linije metroa – istakao je Mali.

Tokom posete Francuskoj, delegaciji Srbije će biti predstavljena idejna rešenja za izgled vagona beogradskog metroa. Beograđani će, podseća Mali, moći da glasaju za model koji im se najviše dopada.

Vlada Republike Srbije, Grad Beograd, kineska kompanija „Pauer Čajna“ i francuske kompanije „Alstom“ i „Ežisrejl“ potpisali su u januaru „Memorandum o razumevanju za projekta Beogradski metro“. Taj sporazum predviđa saradnju strana potpisnica na projektu izgradnje metroa u Beogradu, kako bi bila izgrađena moderna, efikasna i pouzdana mreža.

U delegaciji sa ministrom finansija su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i direktor JKP „Beogradski metro i voz“ Stanko Kantar.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike