Slamka spasa za turističke vodiče: “Zaboravljenima” znače dva minimalca, ali…

17.04.2021

07:44

0

Autor: Georgi Mitev Šantek

Vlada Srbije je u planu rebalansa budžeta predvidela i dve minimalne zarade za turističke vodiče, kategoriju koja nije dobila nikakvu pomoć od početka krize. Ipak, njima bi nešto drugo značilo više

Profimedia

Često u javnosti spominjani kao “potpuno zaboravljeni“, zbog čega su i javno protestovali ispred resornih ministarstava, turistički vodiči ipak mogu da se nadaju nekakvoj novčanoj pomoći, sudeći po rebalansu budžeta koji je pripremila Vlada Srbije.

Tako je na sednici u četvrtak u okviru prvog rebalansa budžeta za 2021. godinu, Vlada Srbije odlučila da pomogne najugroženijem delu naše privrede – turističkom sektoru. U njemu jedan mali, ali za turističku ponudu i strance veoma značajan deo, predstavljaju i turistički vodiči, profesija koja do sada, kako kažu za 24sedam, nije videla ni dinar pomoći od početka krize.

Na ivici egzistencije

Sada će, odlukom Vlade i rebalansom budžeta, vodiči dobiti dve pune minimalne zarade, odnosno oko 500 evra, kao i ostali zaposleni u ugostiteljstvu i turizmu.

Evropa i region izdašno pomogli svoje

Prema rečima Bojane Banković, vodiči u regionu i u EU su mnogo bolje prošli u krizi. Država je tamo prilično pomogla kada je bilo najgore, pa su tako u EU prošle godine vodiči od šest do devet meseci dobijali po 450 evra mesečno, a ove godine dobijaju od 250 do 300 evra. U regionu, u Hrvatskoj je takođe pomoć bila na tom nivou, a u Severnoj Makedoniji su tokom tri meseca dobili po 350 evra, a sada se sprema nova pomoć.

– Do sada nismo dobili nikakvu pomoć, iako smo prošle godine od najviših zvaničnika vlasti spominjani barem dva puta, a uredbom Vlade od 11. marta trebalo je da deo vodiča dobije po 30.900 dinara. Tražili smo objašnjenje od Vlade i povodom toga i povodom najava minimalaca, ali nemamo zvaničan odgovor. Dobro je da smo konačno došli na red, ali bilo bi dobro da pomoć stigne što pre, jer ljudi su na ivici egzistencije i snalaženja s kojekakvim poslićima – kaže Bojana Banković, predsednica UO Udruženja turističkih vodiča Srbije.

Da novac do sada nije stigao do vodiča, potvrđuje i Zoran Miladinović, predsednik Srpskog udruženja turističkih vodiča (SUTV).

– Videćemo da li će sada biti drugačije. Pređašnja uredba Vlade odnosila se na veoma mali broj vodiča. Oni sa novoizvedenim licencama, koji nisu zaposleni ni u udruženjima ni u agencijama, nisu dobili nikakvu pomoć od početka pandemije. Oni koji su negde bili zaposleni, ili su registrovani kao preduzetnici, mogli su da dobiju minimalce, a sada polovine minimalaca, kao i svi ostali zaposleni u Srbiji. Ali to nije sektorska pomoć. Većina vodiča nije zaposlena, nego se od marta prošle godine snalazi radeći u kol-centrima, firmama koje traže ljude s poznavanjem stranih jezika, ali i radeći one bazične “studentske“ poslove dostave hrane i slično – objašnjava Miladinović.

Znalci istorije, kulture ali i šoping savetnici: Turistički vodići, Foto: Pixabay/ Grégory ROOSE

Ne postoje u APR-u

Predsednik SUTV misli da ni sa ovom pomoći neće biti mnogo bolje jer je problem “nevidljivosti“ turističkih vodiča sistemski, a i malobrojni su. Sa licencama ih ima samo oko 1.500. Njima bi više od dva minimalca, kada već država ne može da im da oniliko para kolilko su svojim vodičima dale okolne države, značilo da ih država “prepozna”.

– Vi kao turistički vodič ne možete da se registrujete u APR-u, to ne postoji u registru. Možete da registrujete preduzetničku agenciju za posredovanje u turističkim uslugama, kao da prodajte aranžmane, avio-karte ili nešto slično. A to vam se ne isplati ako se samo bavite svojim poslom vodiča. Zbog svega toga možda nije ni realno da vodiči očekuju pomoć ako nisu “postojali“ u propisima, pa samim tim nisu ni plaćali porez – ističe Miladinović.

Pročitajte još:

On očekuje da će se sada ipak i ta stvar regulisati i da će država, ako već daje pomoć, i “registrovati“ vodiče samo kao vodiče, pa im ubuduće tako i naplaćivati porez.

Uzdaju se u sezonu, više nego u državu

Turistički radnici, pa tako i vodiči, posle više od godinu dana, više se uzdaju u novu turističku sezonu nego u državnu pomoć.

– Svi se nadamo da će posla da bude. Evo, u subotu kreću turističke ture za Egipat, počeće i putovanja u Grčku od sredine maja, čarteri su zakupljeni, “radiće“ i Turska… Domaći turizam je mršav, nešto Rusa je dolazilo na Kopaonik na skijanje, pa su usput obišli Beograd i Novi Sad. Ali normalno će biti onako kako su rekli Nemci – nivo iz 2019. imaćemo tek 2024. godine – kaže Zoran Miladinović.

S njim se slaže i Bojana Banković, koja dodaje da bi nešto posla moglo da bude i od maja, za kada se najavljuju dolasci gostiju iz Rusije i Izraela.

– Ali dok svi ne podignu rampe na granicama, s “kovid pasošima” ili bez njih, nema života turizmu – zaključuje Banković.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti