Vino od “kraljice“: U Župu doneli italijanske sorte, ali se ipak vratili tamjaniki

16.04.2021

20:00

0

Autor: G. M. Š.

Vinarija "Braća Rajković“ pravi vrhunsko vino od autohtone srpske sorte, iako je u Župi bila pionir u prihvatanju međunarodnih loza

Vrhunsko vino, prava ambalaža, Foto:AgroTV

Vinogradarstvo i vinarstvo sve su popularniji u Srbiji poslednjih desetak godina, ali vinarija “Braća Rajković”, iz Gornje Zleginje kod Aleksandrovca, proizvodi kvalitetna i vrhunska vina već pola veka.

Kako su vlasnici vinarije ispričali za Agro TV, u serijalu “Put do robne marke“, vino proizvode od međunarodnih, ali i domaćih, autohtonih sorti grožđa. Među njima se izdvajaju bela vina upravo od jedne autohtone sorte, tamjanike, koja se u Župi Aleksandrovačkoj uzgaja vekovima.

Vrhunsko vino iz bureta: Dragomir Rajković, Foto: Agro TV

Miodrag i Dragomir Rajković su prešli dug put da bi došli do prepoznatljivih belih vina od prvih zasađenih čokota italijanskih belih sorti koje je njihov otac još kao student šezdesetih godina prošlog veka kao novitet doneo iz Novog Sada.

Svako u svom “odelu“

Premijum vina “Braće Rajković“ osvajala su nagrade i na domaćim i na inostranim takmičenjima, zbog čega su posebnu pažnju posvetili i brendiranju. Etikete su urađene po svetskim standardima, kao i ambalaža koja se razlikuje kod svakog tipa vina tamjanike.

Grožđe trenutno uzgajaju na četiri i po hektara, a od devedesetih godina krenuli su i sa zasadima tamjanike, “kraljice Župe“. Danas samo od tog grožđa prave tri vina, od kojih je jedno stono, jedno barikirano, a treće desertno, na čokotu prosušenih bobica kasne berbe.

– Tamjanika je ovde “domaća“, jer se dobro pokazala u Župi. Daje dobar prinos, lep buke. Kvalitetno grožđe daje i dobar kvalitet vina – kaže za Agro TV Dragomir Rajković.

Put do kvalitetnog vina je dug jer, kako ističe Dragomir, vino ne može samo da se “napravi u podrumu“ od pristiglog grožđa.

– Vino se, prevashodno, proizvodi u samom vinogradu. U vinogradu se ne ide “na količinu“ već na kvalitet grožđa, a ono mora da bude perfektno. Tek onda može da se nastavi proizvodnja vina u samom podrumu – objašnjava Dragomir.

Kako kaže, idu na meru od kilogram do 1,2 kilograma grožđa po čokotu, što je otprilike jedna buteljka vina, jer davno su prošla vremena kada se dobijalo tri vagona grožđa po hektaru a onda nije moglo od toga da se napravi ni dobro stono vino.

Strategija se menja, na obe strane

Svoju strategiju su prilagodili tržištu, a i ono samo im je išlo u prilog.

– Ljudi su promenili način pijenja vina, jer sada više vole da tokom proleća ili leta popiju vina koja su lakša. A to nisu crvena vina, koja zbog tanina spadaju u “teška“, iako i naša tamjanika nije “laka“ sa 14 odsto alkohola – pojašnjava ovaj domaćin.

Iako Rajkovići ističu da se vino pravi u vinogradu, to svakako ne znači da su zapostavili onaj tehnički deo proizvodnje, savremenu procesnu opremu u vinariji. Kažu da su u to ulagali kontinuirano, iz godine u godinu, čime su i vina dobijala na kvalitetu.

Oprema mora biti po svetskim standardima, Foto: Agro TV

– Čak ne znam ni koliko smo ukupno uložili, jer kupovali smo kada možemo i koliko možemo, jednu po jednu stvar tokom 10 godina. A ne možete ni imati sve, jer svake godine izlazi nešto novo – naglašava Dragomir.

Pročitajte još

A imati vino na tržištu ne znači samo baviti se njime u vinogradu i vinariji. Potrebno je tu i dosta papirologije, analiza kod sertifikovanih laboratorija svake godine i za svaku seriju vina.

Kod Rajkovića je to još komplikovanije, jer su uz pomoć specijalizovane agencije primenili HACCP standard bezbednosti hrane, bez kojeg nema izvoza u EU.

– Ali mi želimo i da naši ljudi piju dobro vino, a ne samo stranci, jer najviše ga ovde i prodajemo, od Niša do Beograda – zaključuje Rajković.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti