Stigle pare od EBRD: Za fasade, stolariju i solarne ploče kreditna linija od 10 miliona evra

03.06.2021

10:39 >> 13:39

0

Više od 2.200 domaćinstava u Srbiji dosad je poboljšalo energetsku efikasnost uz pomoć kredita EU a sada će još njih moći da povrati petinu investicije

Stigle pare od EBRD: Za fasade, stolariju i solarne ploče kreditna linija od 10 miliona evra
Copyright Pixabay/Maria Godfrida

Nakon finansiranja popravljanja energetske efikasnosti kroz Program finansiranja zelene ekonomije (GEFF), Evropska unija sada pomaže da to učini još više građana zahvaljujući novoj kreditnoj liniji od 1,2 milijarde dinara (10 miliona evra) koju Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) plasira u saradnji sa Erste bankom.

Sredstva su dostupna domaćinstvima za ulaganja u mere energetske efikasnosti, poput izolacije, prozora, toplotnih pumpi i solarnih panela, saopštila je EBRD.
Nakon uspešne realizacije investicije, korisnici kredita će imati pravo na povraćaj novca u iznosu do 20 procenata, koje finansira Evropska unija u cilju promovisanja energetske efikasnosti.
Kako se navodi u saopštenju EBRD, kreditna linija deo je Programa finansiranja zelene ekonomije za zapadni Balkan, koji vredi 135 miliona evra, a koji podržava energetski efikasna rešenja za izgradnju zelenije i održive ekonomije.
Program podržavaju Evropska unija (EU), Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF) i Austrija, i deo je Regionalnog programa za energetsku efikasnost za Zapadni Balkan.
– Drago nam je što je GEFF program pomogao mnogim domaćinstvima u Srbiji da postignu bolje standarde energetske efikasnosti, što dovodi do nižih računa za struju i emisije gasova sa efektom staklene bašte. Zajedno sa našim partnerima, EU, Austrijom i WBIF-om, nastojimo da povećamo podršku Srbiji, kao i ostatku regiona, s ciljem poboljšanja energetske efikasnosti u stambenom sektoru i smanjenja energetskog intenziteta – rekao je regionalni direktor EBRD za Zapadni Balkan i direktor za Srbiju Mateo Kolanđeli.
Predsednik Izvršnog odbora Erste Banke u Srbiji Slavko Carić kaže da važnost odgovornog poslovanja u oblasti održivog ulaganja i daljeg razvoja zelene energije, kao i podizanje svesti naših građana o tome, dokazuje činjenica o potražnji finansijske podrške u ovoj oblasti.
GEFF kredite u Srbiji iskoristilo je više od 2.200 domaćinstava, a ukupni iznos investicija je veći od 7,6 miliona evra.
Pročitajte još:

Ti projekti su doprineli uštedi većoj od 5,8 miliona kVh energije i smanjenju za više od 1.700 tona emisije CO2 godišnje.
Najčešće finansirane tehnologije su prozori i vrata, izolacija i toplotne pumpe, navodi se u saopštenju.
Do danas je oko 7.000 domaćinstava na Zapadnom Balkanu poboljšalo energetsku efikasnost svojih domova kroz GEFF program, ulaganjem u projekte koji su doprineli smanjenju za više od 10.000 tona emisije CO2 godišnje, što je ekvivalent uklanjanju 6.000 automobila sa puteva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike