Krediti za male i srednje firme: EBRD poklanja 15 odsto

25.06.2021

14:44 >> 14:49

0

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) finansira konkurentnost malog biznisa za projekte do milion evra

Krediti za male i srednje firme: EBRD poklanja 15 odsto
Copyright Pixabay

Privatnim preduzećima u Srbiji su, kroz Program Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, namenjeni krediti i do milion evra po projektu, uz 15 odsto bespovratnih sredstava koje obezbeđuje Evropska unija, rečeno je danas na onlajn predstavljanju tog programa.

Program, koji se realizuje sa Ministartsvom privrede, usmeren je na preduzeća do 150 zaposlenih.

Sredstva koja EBRD pruža se isplaćuju lokalnim preduzećima kroz partnerske banke u Srbiji, dok se grant od 15 odsto vrednosti projekta isplaćuje nakon realizacije investicije, rekao je glavni konsultant Programa podrške konkurentnosti MSP – EBRD, Đovani Vakari.

Pored granta EU obezbeđuje i besplatnu tehničku asistenciju.

Dve varijante programa

Program, koji uključuje dve varijante, do 150.000 evra za kupovinu opreme i do milion evra za kompleksnije projekte, namenjen je za mala i srednja preduzeća koja žele da unaprede svoja postrojenja saglasno važećim EU direktivama ili da svoje proizvode i procese usaglase sa EU standardima.

Kreditna linija EBRD-a za povećanje sposobnosti malih i srednjih preduzeća u Srbiji za pristup tržištu EU i suočavanje sa konkurencijom podrazumeva podršku implementaciji EU standarda na polju zaštite životne sredine, bezbednosti i zdravlja na radui kvalitetu i sigurnosti prozivoda a sporovodi sa četiri partnerske banke u Srbiji.

Pročitajte još:

Pomoćnica ministarke privrede Katarina Obradović Jovanović je u video poruci na onlajn skupu pozvala mala i srednja preduzeća da iskorste mogućnosti programa za ulaganje, pre svega, u nabavku nove opreme.

Navela je da je Ministarstvo privrede iz budžeta ove godine opredelilo dve milijarde dinara koje realizuje kroz program kombinacijom bespovratnih sredstava i kredita, a da program EBRD-a predstavlja dodatak ovim sredstvima i veoma je važan za veća preduzeća i veće inevsticije vrednosti do 500.000 evra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike