Papreno letovanje u Makarskoj: Kompletan cenovnik za četvoročlanu porodicu - smeštaj najskuplji, a ovo su cene hrane i pića

09.06.2024

21:00

0

U samom jeku sezone, odnosno u julu i avgustu, biće potrebno izdvojiti i više novca za smeštaj

Papreno letovanje u Makarskoj: Kompletan cenovnik za četvoročlanu porodicu - smeštaj najskuplji, a ovo su cene hrane i pića
Copyright Pixabay/pixelRaw

Četvoročlana porodica koja se odluči da ovog leta sedmodnevni odmor provede na hrvatskoj obali, odnosno na Makarskoj rivijeri, trebaće da izdvoji od 460 do 1.200 evra samo za smeštaj, i to u apartmanima, dok smeštaj sa doručkom u hotelima trenutno košta između 1.400 i 3.500 evra.

Ipak, na gore navedenu cenu treba dodati i cene hrane i pića, te će samo za ručak ili večeru sa pićem u restoranu biti potrebno izdvojiti minimalno 60 evra za četiri osobe, i to ako se odluče za testeninu, rižoto ili ćevape. Za nešto drugo sa menija, recimo ribu ili meso, potrebno je izdvojiti znatno više novca, a kad uz to dodate i kolač ili sladoled, jedan obrok za četvoro košta oko 100 evra.

Ipak, u samom jeku sezone, odnosno u julu i avgustu, biće potrebno izdvojiti i više novca za smeštaj, a da cene ove godine idu u nebo, potvrđuju i dostupne informacije na stranicama za rezervaciju smeštaja, na kojima se jasno vidi da je sedmodnevni smeštaj za četiri osobe u sedmom i osmom mesecu skuplji i za nekoliko desetina evra, pa čak i za 500 do 1.000 evra u hotelima, u odnosu na jun.

Ovo nisu svi troškovi, jer ipak nekim vidom prevoza treba doći do Makarske, koja je udaljena 246 kilometra od Banjaluke na primer. Uskladu s tim, ako se odlučite da na put krenete svojim prevozom, u cenu treba uračunati i novac potreban za gorivo s tim što treba imati u vidu da litar evrodizela na pumpama trenutno košta 201 dinar, dok se benzin evropremijum BMB 95 prodaje za najviše 192 dinara za litar.

Pixabay/pixelRaw
 

Posle smeštaja i prevoza, na red dolaze i cene hrane, a sve zavisi od toga da li ćete kuvati u apartmanu ili ćete se hraniti u restoranima. Svakako ćete jeftinije proći ako sami kuvate, ali teško da će neko odlučiti da kuva na odmoru, pa će tako jedan obrok u restoranu sa pićem za dvoje odraslih i dvoje dece koštati minimalno 60 evra. Naravno, mnogi će se odlučiti da ispijaju kafu, piće ili koktele na obali mora, a u restoranima i kafićima na makarskoj obali šoljica kafe košta 1,8 evra, kapućino 2,5, a nes kafa 2,3 evra, dok sokovi poput kokakole, švepsa i fante koštaju 3,3 evra.

Sa druge strane, kugla sladoleda košta 2,5 evra, malo pivo od četiri do 5,5 evra, dok pivo 0,5 l košta od 4,5 do 6,3 evra. Osim toga, jedan decilitar vina u restoranu košta pet evra, dok cijene koktela idu od 10 do 12 evra.

Kako je potvrdila Banjalučanka koja trenutno boravi u Makarskoj, cene hrane i pića su otprilike duplo više nego što je to slučaj u Republici Srpskoj. No, kako kaže, ipak je smeštaj najskuplji, pa tako trenutno apartman za dve osobe košta od 60 evra, dok je za noćenje u hotelu potrebno izdvojiti minimalno od 150 evra.

Prema njenim rečima, ručak, odnosno večera za dvoje sa desertom i pićem košta oko 80 evra.

Cene hrane u restoranima u Makarskoj:

Riba

Riblja plata za dve osobe 45 evra,
Porcija lubina na žaru 19,50 evra
File bele ribe 21 evro
Salata od hobotnice 14 evra

Meso

Teleći medaljoni sa pečurkama 21 evro
Teleći odrezak 19 evra
Pileći file 13 evra
Ćevapčići ili pljeskavica 13 evra
Svinjski kotlet 17 evra
Testenina i rižoto od 11 do 15 evra
Parče torte/kolača 5 evra
Kugla sladoleda 2,5 evra

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike