Makarska: Najniže cene smeštaja u poslednjih 20 godina, najbrojniji Poljaci, ima i "neustrašivih" Nemaca

18.09.2020

20:36 >> 08:37

0

Skoro 80 apratmana moguće je rezvisati po ceni do 30 evra za dve osobe, što su najniže cene u poslednjih 20 godina za smeštaj u ovom delu hrvatske rivijere

Makarska: Najniže cene smeštaja u poslednjih 20 godina, najbrojniji Poljaci, ima i "neustrašivih" Nemaca
Copyright Profimedia

Na platformama za traženje smeštaja (Booking.com i Airbnb) za prošli vikend moglo se naći podosta apartmana na Makarskoj rivijeri po ceni do 35 evra na noć za dve osobe, piše Slobodna Dalmacija.

Skoro 80 apratmana moguće je rezvisati po ceni do 30 evra za dve osobe, što su najniže cene u poslednjih 20 godina za smeštaj u ovom delu hrvatske rivijere.

Portal napominje i to da su kratki boravci, do tri dana, uvek bili do 30 odsto skuplji, što sada nije slučaj, a drugo, na spomenute cene idu i provizije, pa su neto cene još i niže.

Uprkos tome, sezona jenjava, a iako bi se reklo kako je sve već “finito”, to podaci Turističke zajednice demantuju i kažu da turista i dalje ima.

U Makarskoj je 10. avgusta boravilo skoro 2.500 turista, što je 31,7 odsto u odnosu na broj gostiju prošle godine.

Najveći danak koroni i crvenim listama platio je hotelski smeštaj, gde se beleži svega 22 odsto prošlogodišnjeg prometa, a u privatnom smeštaju situacija je nešto bolja s popunjenošću od 35 odsto. U kampovima se odmara 31 odsto gostiju od prošle godine.

Po strukturi gostiju očekivano prednjače Poljaci, kojih je skoro 1.000 u Makarskoj, što je 64 odsto u odnosu na lani. Čeha je 41 odsto, odnosno 300-injak, a Ukrajinaca je čak neznatno više nego prošle godine. Šveđani su na četvrtom mestu, Bosanci na petom, a slede Hrvati.

Gostiju ima i iz onih zemalja koje su Hrvatsku stavile na crvenu listu – Nemaca oko 120, a kako Slobodna Dalmacija navodi, ovih stotinjak “neustrašivih” potvrđuju da ih ne brinu mere koje su nužne pri povratku, od testova do karantina, a u nekim slučajevima čak i suptilnih pretnji poslodavaca.

U relativnim brojkama to znači da u Hrvatskoj boravi 14 odsto Nemaca od istog datuma prošle godine.

Austrijanaca gotovo da nema, kao ni Mađara, što znači da su veoma ozbiljno shvatili odluke svojih vlada, zaključuje Slobodna Dalmacija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike