Potrošači u evrozoni se nadaju inflaciji od 3%

30.05.2024

13:37

0

Inflatorna očekivanja građana u zoni koju pokrivaju odluke ECB manja su nego što su bila u martu, ali i očekivanja za plate nisu optimistična

Potrošači u evrozoni se nadaju inflaciji od 3%
Ilustracija - Copyright Profimedia

Potrošači u evrozoni u narednih 12 meseci očekuju inflaciju od 2,9%, zaključak je istraživanja Evropske centralne banke (ECB) za april. Rezultat pokazuje da su inflatorna očekivanja potrošača niža u odnosu mart kada su iznosila 3%, i najniža od septembra 2021.

Građani evrozone očekuju da će inflacija u naredne tri godine iznositi 2,4%. To predstavlja blagi pad u odnosu na 2,5% iz prošlog meseca, navodi se na sajtu ECB, ali je i dalje više od cilja centralne banke od 2%.

Nada i uz veće plate
Potrošači smatraju da će njihov nominalni prihod (plata i penzija u novcu) u sledećih 12 meseci porasti za 1,3%, dakle znatno sporijim tempom od stope rasta inflacije.

Anketirani građani očekuju blag ekonomski pad od 0,8% u narednih godinu dana, kao i nezaposlenost od 10,9%.

Istraživanje je obavljeno onlajn na uzorku od oko 19.000 odraslih potrošača iz 11 zemalja evrozone. Anketa je sprovedena u Belgiji, Nemačkoj, Španiji, Francuskoj, Italiji, Holandiji, Irskoj, Grčkoj, Austriji, Portugaliji i Finskoj.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike