Ozbiljan udar inflacije na čak dve trećine Amerikanaca

22.05.2024

13:45

0

Svaki šesti stanovnik SAD nije mogao da redovno izmiruje račune u 2023. godini, kaže izveštaj Feda

Ozbiljan udar inflacije na čak dve trećine Amerikanaca
Ilustracija - Copyright Pixabay

Inflacija u 2023. je negativno uticala na živote 65% Amerikanaca, a 19% ispitanika iz te grupe je navelo da su njihovi životi "mnogo gori" zbog rasta cena, ističe se u najnovijem istraživanju američke centralne banke Federani rezervi SAD (Fed) o ekonomskom blagostanju američkih domaćinstava u prošloj godini.

U istom izveštaju se navodi da otprilike svaki šesti ispitanik u 2023. nije mogao da plati sve svoje mesečne račune, prenosi CNN.

Posebno ugrožena kategorija su roditelji koji žive sa decom mlađom od 18 godina, pošto je udeo osoba iz ove kategorije koja je navela da finansijski stoje pristojno ("doing OK") pao sa 75% u 2021. i sa 69% u 2022. godini, pa na 64% u 2023.

Inflacija 3,4% - hrana i energija dalje poskupljuje

Godišnja stopa inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama je u aprilu blago pala sa martovskih 3,5% na 3,4%, u skladu sa očekivanjima tržišta, objavila je 15. maja američka Kancelarija za statistiku rada (BLS).

Hrana je u aprilu poskupela za 2,2% međugodišnje, istom tempom kao u martu, dok su cene energije porasle za 2,6%, ubrzavši u odnosu na martovskih 2,1%.

Aktuelni ekonomski podaci pokazuju da je privreda Sjedinjenih Američkih Država izuzetno otporna, ali dugoročna visoka inflacija je ostavila posledice na novčanike i psihu Amerikanaca, zaključuje CNN.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike