Loša vest za NATO opoziciju: Evropska investiciona banka ima pozitivan stav o srpskoj ekonomiji! (VIDEO)

14.02.2024

08:17

0

Mateo Rivelini, direktor Evropske investicione banke za Zapadni Balkan rekao je da kada je reč o srpskoj ekonomiji, Evropska investiciona banka vidi mnogo pozitivnih signala

Loša vest za NATO opoziciju: Evropska investiciona banka ima pozitivan stav o srpskoj ekonomiji! (VIDEO)
Mateo Revelini - Copyright Foto: Printscreen

Da je srpska ekonomija stabilna, da ima rezultate i da je srpski ekonomski "brod je iznad vode", ocenjuju stručnjaci upravo iz Evropske investicione banke, koji imaju pozitivan stav o istoj!

Naime, Mateo Rivelini, direktor Evropske investicione banke za Zapadni Balkan rekao je da kada je reč o srpskoj ekonomiji, Evropska investiciona banka vidi mnogo pozitivnih signala.

- Ekonomija jača, inflacija je obuzdana a nezaposlenost je svedena na devet procenata, što predstavlja najbolji rezultat u regionu. Uz pozitivne signale, vidimo i da je upravljanje javnim dugom veoma snažno, pa on na kraju 2023. godine iznosi 52,5 procenata i bliži se zacrtanom cilju od 50 posto na kraju 2026. Imamo pozitivan stav o razvoju srpske ekonomije - rekao je Rivelini. 

Na pitanje novinarke možemo li da upadnemo u neku dužničku zamku zbog toga što naša vlada želi da investira više od 17 milijardi evra - da li moramo da uzmemo zajmove za infrastrukturne projekte?

 

 

Rivelini je odgovorio da je zabrinutost opravdana, ali model koji koristi naše Ministarstvo finansija za sad ukazuje na veoma obazrivu makroekonomsku i fiskalnu politiku.

-Iznos javnog duga u odnosu na bruto društveni proizvod drži se pod kontrolom i dug se smanjuje, a to investitore, poput Evropske investicione banke, uverava u sigurnost. Verujemo da će se tako nastaviti u bližoj budućnosti - jasan je Rivelini. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike