„Srednja“ klasa na Sajmu automobila: Popusti sevaju, šta se nudi za „normalnu“ cenu (FOTO/VIDEO)

24.03.2024

18:05

2

Ovogodišnji DDOR BG CAR SHOW 08 je pogodio u „centar“, sudeći po poseti ali i dosadašnjoj prodaji. Za to je zaslužna velika ponuda ali i povratak sajamskog popusta

„Srednja“ klasa na Sajmu automobila: Popusti sevaju, šta se nudi za „normalnu“ cenu (FOTO/VIDEO)
Ilustracija - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Sajam automobila, onakav kakvog ga se sećamo, vratio se u Beograd. Vidi se to po broju posetilaca DDOR BG CAR SHOW 08, već u prvih nekoliko dana, premijerama ali i po kupovinama koje su potaknute popustima i povoljnijim uslovima finansiranja nego inače.

Neki automobili, poput „Renoove“ nove uzdanice i proboja u D segment SUV tržišta „rafala“, stigli su u Beograd odmah nakon Salona u Ženevi. Najnoviji model imaju i u „Fijatu“, odakle na najkonkurentniji segment SUV tržišta srednje klase dolazi „fiat 600“, ali i auto 2023. godine „Džipov“ „avendžer“, koji je sada i u verziji sa benzinskim motorom a ne samo „na struju“.

O „komercijalnoj seriji“, odnosno automobilima najpovoljnije cene koja kreće od 13.000 evra smo već pisali, i tu „Fijat“ pokušava da pomrsi konce u Srbiji ali sve više i u Evropi veoma popularnoj „Dačiji“, kao i o onim automobilima o kojima većina posetilaca Sajma može samo da mašta, gde se i ove godine nametnuo „Mercedes“ (i njegov “Majbah“).

Ono što je za sve ove segmente tržišta automobila na Sajmu jednako, to je da su prodavci ovde došli veoma spremni. Spremni da prodaju, jer popusti i povoljniji finansijski uslovi nisu viđeni na Beogradskom sajmištu bar dve godine.

‒  Ponuđači su u ovom trenutku, pogotovo u segmentu od 20.000 do 30.000 evra, na dobar način korigovali cene. Uz to, u saradnji sa bankama i lizing kućama, i ponude kredita i lizinga su prilagođene sajamskim ponudama ‒ kaže za 24sedam Igor Ševo, komercijalni direktor „Crossroads Adria“, kompanije koja je generalni zastupnik brendova „Stelantisa“ u Srbiji.

Da popusta ima i da je prodaja dobro krenula, potvrđuje nam i Milan Belin, generalni direktor kompanije KEOS, zastupnika grupacije „Reno/Dačija“.

‒ Svi su se zaista potrudili, pa i mi dajemo maksimalne popuste koje  je moguće dati. Ali, više smo se bazirali na finansijskoj ponudi za kupovinu na kredit i lizing, gde je izuzetno dobra kamata 4.99% a dobije se i produžena garancija ‒ ističe Belin.

 

Beogradski salon automobila dolazi nam kalendarski samo dve nedelje nakon onog čuvenog u Ženevi. Međutim, iako i inače konceptualno različiti, ove godine ova dva salona su „nebo i zemlja“. U Ženevi su ove godine izlagali uglavnom kineski proizvođači. Većine brendova koji su u poslednjih 100 godina stvarali automobilsku istoriju nije ni bilo, a i uglavnom su izloženi „automobili sutrašnjice“, odnosno oni na struju.   

‒ Ono što se vidi da je trend kod sajmova u Evropi da je to u padu. Očigledno da troškovi koji učešće na sajmovima sa sobom nosi enormno veliki i da su neisplativi proizvođačima automobila. Ono što ovaj naš sajam donosi drugačije je što je ovo i prodajni sajam i što se za njega mesecima unapred spremaju i kupci i prodavci. To je neka tradicija kod nas koje nema u Zapadnoj Evropi ‒ ukazuje Milan Belin.

Top 10 do 17.000€

  • Fijat panda 1.0 BSG hibridni benzinac od 70KS – 12.950€
  • Kija picanto1.2 od 84KS – 13.300€
  • Fijat 500 1.0 BSG od 70KS – 13.590€
  • Hjundai i10 1.0 T N lajn sa 100KS – 13.990€
  • Sitroen C3 sa 61KS - 15.540€
  • Dačija logan expression 1.0 ECO-G 100 – 15.690€
  • Kija stonic 1.4 DPI sa 100 KS – 15.999€
  • Dačija sandero stepway expression 1.0 ECO-G 100 -  16.190€
  • Suzuki ignis sa 84KS – 16.500€
  • MG ZS 1.5 ZS XCT sa 106KS – 16.990€

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike