Za privredu država spremila 150 miliona evra, investitorima još 128 miliona

17.12.2020

10:49 >> 14:04

0

Ministarstvo privrede je i za sledeću godinu spremilo sredstva za podršku privredi i privlačenje novih investicija

Za privredu država spremila 150 miliona evra, investitorima još 128 miliona
Copyright Ministarka Atanasković u poseti fabrici: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Nove investicije i pomoć za oporavak privrede uticaće na porast BDP-a, izjavila je ministarka privrede Anđelka Atnanasković na onlajn konferenciji Privredne komore Srbije o poslovnim planovima za 2021. godinu.

FIC: I dalje očekujemo ubrzanje reformi

Savet stranih investitora (FIC) u Srbiji je danas objavio da od države očekuje dalje ubrzanje reformi, odnosno nastavak i ubrzanje pristupnih pregovora sa EU, rad na održivoj fiskalnoj konsolidaciji i unapređenje primene zakona.

Ove godine je ministarstvo za podršku privredi, očuvanje likvidnosti i podsticanje zaposlenosti izdvojilo 160 milijardi dinara i time je oko 250.000 privrednih subjetaka dobilo podršku, podsetila je ministarka a slično je spremljeno i za sledeću godinu.

– Ministarstvo u budžetu 2021. za podsticaje privredi planiralo je 17,6 milijardi dinara (oko 150 miliona evra) a za podsticanje direktnih investicija više od 15 milijardi dinara (oko 128 miliona ). Za podršku razvoju preduzetništva izdvojeno je 2,1 milijarda (17 miliona evra), a za nekoliko programa podrške sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetništva odvojene su dve milijarde – rekla je ministarka Atanasković.

Pročitajte još

Dodala je da se to uglavnom odnosi na nabavku opreme početnika u poslovanju i da je ove godine rešeno da se jedan deo novca usmeri na žensko i omladinsko preduzetništvo, a da u ovom trenutku Ministarstvo radi na definisanju elemenata tog programa.

– Kada je reč o infrastrukturnim projektima regionalnog razvoja, u budžetu je planirana 1,6 milijardi i to je vrlo bitno. Ja moram reći da je unapređenje zona do sada davalo rezultate i angažovalo deo sredstava iz lokalne samouprave, što se takođe pozitivno odražava na rast BDP-a – zaključila je ministarka Atanasković.

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike