„IPS skeniraj“ i na Ananasu

04.04.2024

11:23

0

Autor: R.B.

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da je srpski posrednik za onlajn trgovanje „Ananas“ omogućio prihvatanje instant plaćanja na svojoj platformi

„IPS skeniraj“ i na Ananasu
Ilustracija - Copyright Pixabay

Od danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog bankarstva mogu da preko tehnologije "deep link" ili opcije "IPS skeniraj" kupuje preko platforme za e-trgovinu „Ananas“, javlja Narodna banka Srbije (NBS).

Dodaje se da je ta platforma u saradnji s Bankom Intezom, omogućila instant plaćanje kao najsavremeniji način plaćanja i na taj način dala priliku svojim kupcima da platnu transakciju obave jednostavno i sigurno, bez unošenja i čuvanja osetljivih podataka o platnom instrumentu i korisniku.

– Ako korisnik pristupa e-commerce platformi putem mobilnog telefona, odnosno poručuje i plaća s jednog uređaja, plaćanje se inicira funkcijom deep link. Nakon izbora metode plaćanja IPS skeniraj korisniku se prikazuje i opcija deep link, koju aktivira, a zatim iz liste banaka bira onu čiju aplikaciju mobilnog bankarstva koristi – objašnjava se u saopštenju centralne banke Srbije.

Nakon toga, kako se dodaje, otvara se aplikacija mobilnog bankarstva i  korisnik sprovodi autentifikaciju onako kako to inače čini - putem PIN-a, otiskom prsta ili prepoznavanjem lica i transakcija se izvršava u nekoliko sekundi.  

NBS objašnjava da u slučaju da se pristupa platformi preko računara, nakon kompletiranja porudžbine bira metodu plaćanja "IPS skeniraj", nakon čega se prikazuje IPS QR kôd, pa korisnik zatim u svom mobilnom telefonu u aplikaciji mobilnog bankarstva aktivira opciju "IPS skeniraj", skenira prikazani IPS QR kôd sa ekrana računara i unosi PIN u aplikaciju mobilnog bankarstva ili se autentifikuje banci putem otiska prsta ili prepoznavanja lica (kako inače to radi), nakon čega se izvršava plaćanje.

– Uvođenjem instant tehnologije postavljaju se novi standardi u onlajn kupovini i korisnicima se obezbeđuje jednostavno, brzo i sigurno plaćanje – naglašava se u saopštenju.

Centralna banka ističe i da se navedenom inovacijom i unapređenjem korisničkog iskustva proširuje spektar dostupnih načina plaćanja kod e-commerce platformi i dodaje da NBS nastavlja rad na širenju prihvatne mreže za instant plaćanja radi postizanja što zdravijeg, jeftinijeg i održivijeg razvoja bezgotovinskih plaćanja u Srbiji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike