Zlato na novom rekordu

29.03.2024

10:21

0

Autor: R.B.

Cena popularnog plemenitog metala zabeležila na berzi najbolji mesec u poslednje tri godine

Zlato na novom rekordu
profimedia-0642490705 - Copyright Profimedia

Cene zlata dostigle su na novom rekordnom nivou. Sa cenom od 2.220,85 dolara za finu uncu na spot tržištu, 2.225,09 dolar za poluge, i 2238,4 dolara za fjučerse, zlato je u četvrtak zabeležilo svoj najbolji mesec u više od tri godine, javlja Jahu fajnans.

Rast zlata podstaknut je očekivanjima da će Fed da smanji kamate u SAD, što bi pojeftinilo novac, a time je porasla potražnjom za sigurnim utočištem za očuvanje vrednosti.

– Trgovci se spremaju uoči praznika i povećavajuće trgovinske aktivnosti na kraju mjeseca i na kraju kvartala – rekao je Daniel Gali, robni strateg u „TD Sekjurities“.

Zlato bi moglo dodatno da poraste ako tržišta počnu da očekuju snažniji ciklus Fedovih rezanja stopa.

– Cene rastu i zbog činjenice da još postoje velike geopolitičke napetosti na globalnom nivou, što bi moglo da podstakne ulagače da se okrenu zlatu kao rezervnoj imovini. Iako postoje neki pokazatelji da je inflacija jača nego što bi kreatori politike želeli, to ne mora nužno da objasni visoke vrednosti zlata upravo sada – rekao je Everet Milman, glavni tržišni analitičar u „Gejnsvil koinsu“.

Izveštaj o indeksu cena osnovne osobne potrošnje (PCE) u SAD-u trebalo bi da bude objavljen u petak, što bi moglo da pomogne ulagačima u proceni stajališta Feda.

Prema proceni CME, trgovci trenutno ocenjuju sa 64% šanse za smanjenje referentne kamatne stope u junu.

– Nova i viša donja granica za zlato iznosi 2.000 dolara za uncu što je simbolično za ovaj novi makro režim kada centralne banke tolerišu „višu i dužu inflaciju” – kaže beleška analitičke kuće „MKS PAMP“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike