Nova era bankarstva: Klijenti traže više, a kraće ostaju vezani za jednu banku!

28.03.2024

12:53

0

Banke su pozvane da investiraju u rešenja koja će zadovoljiti potrebe klijenata i razvijaju inovativne proizvode kako bi privukle talentovane zaposlene

Nova era bankarstva: Klijenti traže više, a kraće ostaju vezani za jednu banku!
Copyright Profimedia

U periodu od 2008. do 2022. godine, u Evropskoj uniji je zabeleženo smanjenje broja zaposlenih na "tradicionalnim" radnim mestima u bankama za oko četvrtinu, dok je istovremeno broj novozaposlenih u IT sektoru banka rastao u proseku osam odsto godišnje. Ovi podaci ukazuju na značajne promene unutar bankarskog sektora, koje su rezultat ubrzane digitalne transformacije koja obuhvata sve industrije.

Dodatno, klijenti sada ostaju u istoj banci dvostruko kraće nego ranije, sa sedam godina u proseku, u poređenju sa 14 godina kako je bilo 2000. godine. Ovo pokazuje istraživanje koje je sprovela međunarodna konsultantska kuća Horváth, sa učešćem više od 50 stručnjaka, akademika i menadžera iz bankarskog sektora.

Cilj istraživanja bio je identifikacija ključnih izazova u procesu digitalne transformacije, uključujući brzu evoluciju tehnologije, povećanu potražnju za održivim proizvodima, i pad interesa mladih za rad u bankarskom sektoru. Ključni izazovi uključuju kontinuirani nedostatak osoblja i sve veća očekivanja postojećih zaposlenih, koji zahtevaju sistemsku edukaciju o novim tehnologijama. Banke su pozvane da investiraju u rešenja koja će zadovoljiti potrebe klijenata i razvijaju inovativne proizvode kako bi privukle talentovane zaposlene.

Oko 40% klijenata "tradicionalnog" bankarstva trenutno koristi bar jedan finansijski proizvod FinTech kompanija, naglašavajući važnost inovacija u ovom sektoru. Digitalizacija i automatizacija postaju ključni, sa 34% bankarskih procesa automatizovano između 2018. i 2023. godine, a veštačka inteligencija se ističe kao esencijalni alat u unapređenju usluga.

Prednosti bankarskog sektora uključuju poverenje, pouzdanost, tradiciju, i dobru usklađenost s regulatornim propisima, ukazuje istraživanje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike