Bloomberg konferencija: Kojim smerom će ići banke u godini preloma

27.03.2024

09:25

0

Autor: R.B.

Kako će banke i osiguravajuća društva odgovoriti na promene okruženja koje slede usled nižih kamatnih stopa ali i potrebe usvajanja primene AI, razgovaraće se sutra u Zemunu

Bloomberg konferencija: Kojim smerom će ići banke u godini preloma
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Na kraju prvog kvartala, pitanje koje i dalje stoji pred liderima finansijske industrije kada i za koliko će se krenuti sa spuštanjem kamatnih stopa. Pažnja učesnika u ovom sektoru, kao i u sektoru industrije i usluga, uprta je u centralne banke, pre svega Federalne rezerve (Fed) i Evropsku centralnu banku (ECB), dok se u Srbiji fokus stavlja i na potez Narodne banke (NBS).

Inflacija je poslednjih meseci znatno niža nego što je to bilo prethodne godine, u SAD i evrozoni deluje da je na korak do željenih 2% ali, ipak, centralni bankari su oprezni. Niko ne želi da nivo cena ponovo odskoči, a iako je inflacija u februaru u evrozoni došla na 2,6%, mesečni rezultati još ne ulivaju potpuno poverenje u to da su centralni bankari odneki pobedu nad rastom cena. U to su se uverili građani Sjedinjenih Američkih Država, kojima je februarska inflacija skočila na nivo one evropske.

Kako celokupnu situaciju vide biznis lideri finansijskog sektora Srbije i regiona, kao i koja su pitanja najaktuelnija u svetu banaka i osiguravajućih društava, iz prve ruke ćemo saznati na tri panela Bloomberg Adria konferencije „Finance & Insurance Industries Trends 2024", koja se održava u četvrtak 28. marta sa početkom zvaničnog dela programa u 10.30 časova u Opera & Theatre Madlenianum u Zemunu. Konferenciju če otvoriti guverner Narodne bake Srbije, Jorgovanka Tabaković

Komercijalne banke će biti prinuđene da povuku potez u uslovima drugačijeg monetarnog i regulatornog okruženja. A kada se zaokret u monetarnoj politici desi, ponovo će se povesti pitanje intenzivnijeg kreditiranja kako privrede tako i stanovništva, koje je zbog visokih kamata, s jedne, ali i povećanih rizika u ekonomiji, s druge strane, popustilo u drugoj polovini prošle godine.

O promenama i prilagođavanju strategija u takvoom okruženju diskutovaće se na konferenciji, na prvom panelu pod nazivom „2024: Prekretnica za bankarski sektor - u kojim smerovima i kada?“.

Učesnici tog panela su: Darko Popović, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa Beograd,  Zoran Petrović, predsednik Izvršnog odbora Raiffeisen Bank Srbija i Nikola Vuletić, predsednik Izvršnog odbora, UniCredit Bank Srbija, javlja Bloomberg Adria.

Uporedo, pred bankama je izazov uspešnog implementiranja novih tehnologija u službi personalizovanih finansijskih proizvoda. Već je stiglo „novo doba“ generativne veštačke inteligencije (AI), koja može da unaoredi poslovne performanse i odnose sa klijentima.

Promo/24sedam/Bloomberg Adria
Konferencija o finansijskoj industriji

 

Rapidna digitalizacija, i rast e-trgovine, naročito nakon COVID-a, ne ostavlja mnogo vremena i prostora kompanijama za reakciju, a oni koji zaostanu gube trku sa konkurencijom.

Zajedno sa tech trendovima, tržišta oblikuju i trendovi koji se odnose na održivost. Na konferenciji će se na prvom panelu diskutovati i na temu ESG poslovanja. Praćenje ovih standarda nije samo trend ili način da se poboljšaju interni procesi, već i da se bolja slika kompanije pošalje i ka spolja. I ka tržištima, na kojima se već uveliko stimuliše ulaganje u kompanije koje prate ove standarde, i ka budućim zaposlenima, naročito novim generacijama koje očekuju od svoji poslodavaca da istupe i doprinesu rešavanju globalnih uzazova.

Na trećem panelu, pod nazivom „eCommerce: Nova paradigma održivog i profitabilnog rasta“, biće reči o smerovima u kojima će se razvijati globalni ali i domaći sektor e-trgovine. Sve nas zanima kako ćemo proizvode i usluge naručivati i plaćati u budućnosti.

Učesnici ovog panela su Ivan Tanasković, član Upravnog odbora i izvršni direktor, eCommerce Asocijacija Srbije, Slobodan Lukić, direktor za saradnju sa trgovcima i bankama u kompanija Visa za region jugoistočne Evrope i Marko Danon, savetnik za ekonomski razvoj, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj.

Uvaženi panelisti ukazaće na ključne generatore rasta, ali i ključna tržišta za kompanije iz ovog sektora u Srbiji. Saznaćemo i kako se Adria region nosi sa konkurencijom, koliki je potencijal da nastane „regionalni Amazon’’, i kako izgleda budućnost plaćanja.

Razgovor će se zaokružiti temom kako radikalna transformacija bankarskog sektora utiče na razvoj fintech i e-commerce industrije.

Konferenciju „Finance & Insurance Industries Trends 2024" će svečano otvoriti Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije, a uvodnu analizu finansijskog sektora u Srbiji i Adrija regionu daće Andrej Knez, glavni analitičar Bloomberg Adria.

Konferencija se održava uz podršku zlatnih sponzora Banca Intesa Beograd, Visa, Generali Osiguranje Srbija, i sponzora UniCredit Bank Srbija i Uniqa Osiguranje Srbija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike