Banka Japana podigla kamatu, prvi put od 2007, građevinci uzleteli

19.03.2024

09:55

0

Autor: R.B.

Došao je kraj i jedinom režimu negativnih kamatni stopa na svetu, pošto je centralna banka Japana podigla svoje stope

Banka Japana podigla kamatu, prvi put od 2007, građevinci uzleteli
Ilustracija - Copyright Profimedia

Banka Japana (BoJ) povisila je referentne kamatne stope juče prvi put od 2007. godine i time se okonča jedini svetski režim negativnih stopa.

BoJ je povisio svoje kratkoročne kamatne stope na oko 0% do 0,1% s -0,1%, prema svojoj izjavi na kraju svog dvodnevnog sastanka o politici u martu. Japanski režim negativnih stopa na snazi je od 2016.

Potez BoJ je potaknut prvim znakovima snažnog povećanja plata ove godine ali je banka upozorila tržište da se neće upustiti u agresivna povećanja kamatnih stopa. Centralna banka je rekla da “predviđa da će se povoljni finansijski uslovi za sada održati”, s obzirom na krhki rast četvrte najveće svetske ekonomije.

BoJ je takođe ukinula svoju radikalnu politiku kontrole krivulje prinosa za japanske državne obveznice, koju je koristio za ciljanje dugoročnih kamatnih stopa kupovinom i prodajom obveznica prema potrebi.

Centralna banka će ipak nastaviti da kupuje državne obveznice u vrednosti “uglavnom istog iznosa” kao i pre – trenutno oko šest triliona jena mesečno, prenosi SeeBiz.

Najveći dobitnik građevinski sektor, trenutni gubitnici banke

Najveći dobitnik ove odluke centralne banke su građevinske kompanije u Japanu, čije su akcije uzletele na berzi.

Sektor nekretnina u Topix indeksu skočio je za 4,5 odsto, što je njegov najveći dnevni skok od marta 2022. godine.

Sa druge strane, akcije japanskih banaka su pale iako se u prethodnom periodu beležio rast zahvaljujući nadama da će više stope uvećati profitabilnost banaka. Ali to u poslednjim danima nije imao dobar učinak, javlja „Blumberg Adrija“.

– Investitori verovatno prebacuju svoj novac uložen u akcije banaka u deonice građevinskih firmi i kompanija koje se bave nekretninama nakon odluke. Očekivanja su da će finansijski uslovi ostati povoljni i promena iz deflacije u inflaciju takođe uvećavaju tražnju za akcijama firmi koje se bave nekretninama – rekao je Takaši Nakamura, viši strateg u kompaniji „Tokai Tokio Intelidžens laboratori“.

Akcije kompanije „Micubiši Estejt“ skočile su 5,3%, dok su deonice kompanije „Sumitomo Realti & divelepment“ poskupele za 8,3%... Ukupni indeks Topix je napredovao za 1,1%.
Njegov sektor koji meri kretanja akcija građevinskih kompanija beležio je rast i u danima koji su prethodili odluci BOJ, a u poslednja četiri dana vrednost indeksa skočila je za 10 odsto. Ovaj sektor je tako zabeležio najveću vrednost od 2007. godine, kada su kamatne stope u zemlji i podignute poslednji put pre današnje sednice.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike