Svetska nedelja novca i u Srbiji: NBS edukuje na sedam mesta

18.03.2024

09:11

0

Povodom svetskog praznika novca srpska centralna banka organizuje radionice i predavanja za omladinu u Beogradu, Nišu, Vlasotincu, Leskovcu, Priboju, Prijepolju i Subotici

Svetska nedelja novca i u Srbiji: NBS edukuje na sedam mesta
Copyright Profimedia

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da će od danas pa do 22. marta ove godine tradicionalno učestvovati u Svetskoj nedelji novca (Global Money Week), koja se organizuje u celom svetu na inicijativu Međunarodnog pokreta za finansijsku edukaciju dece i omladine (CYFI) s ciljem da finansijsko obrazovanje bude dostupno mladima.

Kako se navodi, aktivnosti će biti organizovane u Pravno-poslovnoj školi u Beogradu, na Ekonomskom i Mašinskom fakultetu u Nišu, Tehničkoj školi u Vlasotincu, Trgovinsko-ugostiteljskoj školi u Leskovcu, Mašinsko-elektrotehničkoj školi u Priboju, Ekonomsko-trgovinskoj školi u Prijepolju i Ekonomskoj školi u Subotici.

Za studente i učenike navedenih fakulteta i škola, kako najavljuju iz centralne banke planirana su stručna predavanja "150 godina srpskog dinara", kao i radionice "Nemanjići -novac dinastije", "Falsifikati" i "Moj budžet i ja", a biće organizovan i turnir u edukativnoj igri "Finansije za kasnije".

Učesnici predavanja i radionica imaće priliku da se upoznaju i sa istorijatom novca, posebno dinara, kao i sa elementima zaštite novčanica od falsifikovanja.

"Analiziranjem pojmova poput trošenja, zaduživanja i štednje, naučiće na koji način razumno da upravljaju svojim novcem i kako da planiraju budžet. Na taj način saznaće nešto više od onoga što uče u okviru redovnog školskog programa a što će im biti od koristi u svakodnevnom životu", naglašavaju u NBS.

U saopštenju se podseća da Svetska nedelja novca predstavlja globalnu akciju čiji su ciljevi edukacija dece i omladine o novcu, štednji, preduzetništvu i sličnim temama putem zabavnih i interaktivnih aktivnosti.

Dodaje se i da dešavanja u okviru Svetske nedelje novca organizuju škole, univerziteti, ministarstva, centralne banke i druge finansijske i obrazovne institucije širom sveta.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike