Ni ECB ne pipa kamate: Inflacija i dalje pretnja

07.03.2024

14:54

0

Autor: G.M.Š.

Evropska centralna banka ni ovoga puta nije smanjila kamatne stope iako je deo evrozone u recesiji

Ni ECB ne pipa kamate: Inflacija i dalje pretnja
Kristin Lagard - Copyright Screenshot: ECB

Evropska centralna banka procenjuje da još nije vreme da se spustr kamatne stope. Upravni savet Evropske centralne banke (ECB) odlučio je danas da zadrži referentnu kamatnu stopu na glavne operacije refinansiranja na 4,5 odsto, kamatnu stopu na depozite na četiri odsto i marginalnu kamatnu stopu na 4,75 odsto.

Prethodno je jutros i Narodna banka Srbije odlučila da referentne kamate ostaju na nivou na kome su bile.

- Smer u kome se krećemo je dobar ali podaci nisu toliko snažni da nas ubede da je sad potrebno menjati kamate. O tome nismo ni rapravljali. Ne možemo sa osloniti na samo deo povoljnih podataka, mnogo potpunije podatke ćemo imati za sastanak u junu. Nećemo se voditi ni nekakvim nametnutim tempom ili magnitudom. Pratićemo pomno podatke, pre svega kretanje plata ali i profita - kaže predsednica ECB, Kristin Lagard.

Iako je inflacioni pritisak ublažen, domaći pritisci na cene ostaju visoki, delom zbog snažnog rasta plata. Uslovi finansiranja su restriktivni, a prošla povećanja kamatnih stopa i dalje opterećuju potražnju, što pomaže u smanjenju inflacije.

Eksperti iz ECB su revidirali svoju projekciju rasta za 2024. na 0,6%, a očekuje se da će privredna aktivnost ostati prigušena u bliskoj budućnosti. Nakon toga, očekuje se da se privreda podigne i da poraste uz podršku u početku potrošnjom, a kasnije i investicijama.

Upravni savet će, ističu iz ECB, nastaviti da sledi pristup koji zavisi od podataka u određivanju odgovarajućeg nivoa i trajanja ograničenja. Konkretno, odluke o kamatnim stopama Saveta guvernera biće zasnovane na njegovoj proceni inflacionih izgleda u svetlu pristiglih ekonomskih i finansijskih podataka, dinamike noseće inflacije i snage transmisije monetarne politike, kaže se u odluci.

Evropska centralna banka sada predviđa da će inflacija u proseku iznositi 2,3% u 2024. godini i pasti na 2% u 2025. i na 1,9% u 2026. godini.

Bazna inflacija će prema očekivanjima iznositi 2,6% u ovoj godini i pasti na 2,1% u 2025. i dalje na 2% u 2026. godini

Stručnjaci očekuju da će privreda evrozone ove godine porasti za 0,6% i ubrzati na 1,5% u 2025. i na 1,6% u 2026. godini. To znači da je sada smanjena prognozu rasta BDP-a u zoni evra a 2024. godine, jer je prethodno bila 0,8%.

- Ne možemo govoriti da ECB žrtvuje ekonomski rast da bi spustila inflaciju, jer naša prognoza kaže da će ekomonija rasti u drugoj polovini 2024. ali što je još vaćnije i u 2025. i 2026. - zaključila je Lagard.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike