Kolika će biti inflacija u EU: Potrošači kažu 3,3%

23.02.2024

11:53

0

Inflacija će u evrozoni, odakle Srbija uvozi najviše proizvoda, u celoj godini biti upola veća od ciljane, smatraju potrošači

Kolika će biti inflacija u EU: Potrošači kažu 3,3%
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Očekivanja o tome kakva će biti inflacija u narednih 12 meseci pogoršala su se kod potrošača iz evrozone, pokazuje danas objavljena studija Evropske centralne banke (ECB).

Rezultat pokazuje da su inflatorna očekivanja potrošača u januaru porasla u odnosu na decembar sa 3,2% na 3,3%.

Građani evrozone očekuju da će inflacija čak u naredne tri godine iznositi 2,5% (ciljani nivo ECB je 2%), što je isto kao u decembru, navodi se na sajtu ECB. Tako da i u Srbiji, koja najviše posluje sa evrozonom i odatle uvozi najviše proizvoda (široke potrošnje), potrošači moraju da se spreme na reaaaltinvo visoku "uvozni inflaciju", kako to zovu neki ovdašnji ekonomisti.

Potrošači smatraju da će njihov nominalni prihod u sledećih 12 meseci porasti za 1,2%, što znači da će im inflacija i dalje „praviti minus“.

Anketirani građani očekuju blag ekonomski pad od 1,1% u narednih godinu dana, kao i nezaposlenost od 10,9%.

Istraživanje je obavljeno onlajn na uzorku od oko 19.000 odraslih potrošača iz 11 zemalja evrozone. U prethodnim mesecima je istraživanje sprovođeno u šest zemalja evrozone, konkretno u Belgiji, Nemačkoj, Španiji, Francuskoj, Italiji i Holandiji, a sada je po drugi put anketa sprovedena i u Irskoj, Grčkoj, Austriji, Portugaliji i Finskoj.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike