„Zaboden ašov“ na prvom auto-putu kroz Banat

28.02.2024

10:07

0

Autor: R.B.

Počelo je trasiranje prve deonice auto-puta Beograd - Zrenjanin - Novi Sad

„Zaboden ašov“ na prvom auto-putu kroz Banat
Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Srbija dobija još jedan auto-put jer su počeli radovi na izgradnji saobraćajnice Beograd - Zrenjanin na lokaciji beogradskog naselja Jabučki rit. Od sadašnjeg magistralnog puta Beograd - Zrenjanin, gradilište je udaljeno oko osam kilometara istočno, prenosi eKapija.

U toku su pripremni radovi na trasiranju prve deonice buduće saobraćajnice označene u novoj kategorizaciji državnih puteva Srbije kao Auto-put A6 (Novi Sad - Zrenjanin - Beograd) i prvog auto-puta na teritoriji Banata, a ta deonica počinje od severne tangente oko Beograda i vodi ka teritoriji grada Pančeva i opština Opovo i Kovačica.

Na terenu je više od trideset građevinskih mašina, vozila i mehanizacije, a zamah radova očekuje se s prvim prolećnim danima. Izvođač radova je kineska kompanija „Šandgdong haj spid grup“.

Auto-put Beograd - Zrenjanin - Novi Sad biće dužine 105,4 kilometara, od čega je deonica Beograd - Zrenjanin dužine 67,7 kilometara i Zrenjanin - Novi Sad 37,7 km.

Na trasi auto-puta planirana je izgradnja četiri velika mosta (dva mosta preko Tamiša, most preko Begeja i most preko Tise) i četiri mosta preko kanala i prolaza za put, kao i preko ukrštanja sa prugom, 20 nadvožnjaka, sedam podvožnjaka i 47 propusta.

Ova saobraćajnica omogućiće da se od Zrenjanina do Beograda bezbedno stiže za pola sata, a od Zrenjanina do Novog Sada za 15 do 20 minuta uz projektovanu brzinu od 130 km/čas.

Prilikom nedavnog sastanka s gradonačelnikom Zrenjanina, predstavnici izvođača radova izrazili su želju da gradilište bude otvoreno i u blizini Zrenjanina, odnosno da se radovi istovremeno izvode iz oba pravca - Beograda i Zrenjanina.

Planirano je da ova saobraćajnica bude završena za pet godina.

Izgradnja auto-puta Beograd - Zrenjanin - Novi Sad, koji je proglašen za projekat od posebnog značaja za Republiku Srbiju, najavljivana je za 2019, pa 2020, zatim 2021, pa za februar 2022. godine. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je početkom prošle godine da će 2024. početi izgradnja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike