Za plan trase „mađarskog“ naftovoda 4,4 miliona evra

23.02.2024

09:57

0

Autor: R.B.

„Transnafta“ je dodelila ugovor trima firmama za izradu planske i tehničke dokumentacije za izgradnju naftovoda Mađarska-Srbija

Za plan trase „mađarskog“ naftovoda 4,4 miliona evra
gasovod profimedia-0091060180 - Copyright 24sedam/Profimedia

Firme „Delta inženjering“, „Geogis“ i „Delta Preving“ dobile su ugovor vredan 447 miliona dinara (3,8 miliona evra), sa PDV-om, za izradu planske i tehničke dokumentacije neophodne za izgradnju naftovoda Mađarska-Srbija.

Ugovor ovim firmama je dodelilo preduzeće „Transnafta“ koje je takođe, negde u isto vreme, sprovelo i pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva za izradu Prostornog plana područja posebne namene za trasu budućeg naftovoda, piše „Nova ekonomija“.

Ovaj ugovor vredan 39 miliona dinara sa PDV-om (oko 332.000 evra) dodeljen Zavodu za urbanizam Vojvodine.

Kako je ranije najavila Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, procenjena vrednost izgradnje naftovoda Srbija-Mađarska (kapaciteta 5,5 miliona tona godišnje) iznosi 157 miliona evra za srpsku deonicu naftovoda.

Izrada projektno-tehničke dokumentacije za magistralni naftovod obuhvata linijski deo naftovoda (od granice sa Mađarskom do terminala „Transnafte“ u Novom Sadu u dužini od oko 120 kilometara), i mernu stanicu naftovoda. Rok za izradu dokumentacije je 24 meseca.

Za izradu Prostornog plana područja posebne namene za planiranu trasu budućeg naftovoda sproveden je pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva u kojem je ugovor vredan 39 miliona dinara, sa PDV-om, dodeljen Zavodu za urbanizam Vojvodine.

Kao razlog za neobjavljivanje javnog poziva za tu uslugu se navodi da je za izradu Prostornog plana područja posebne namene za planiranu trasu budućeg naftovoda koji prolazi kroz opštine Novi Sad, Žabalj, Bečej, Ada, Senta i Kanjiža, nadležan samo Zavod za urbanizam Vojvodine.

Vlada Srbije usvojila je 7. decembra zaključak kojim se utvrđuje da je „Projekat izgradnje naftovoda Mađarska – Republika Srbija“ projekat od značaja za Srbiju.

Jedan od članova Zakona o planiranju i izgradnji predviđa da je u cilju bržeg sprovođenja svih aktivnosti na izradi planske i projektno tehničke dokumentacije za realizaciju novog naftovoda, predviđena je mogućnost paralelne izrade planske i projektno tehničke dokumentacije za projekte od značaja za Srbiju.

Srbija se trenutno snabdeva uvoznom sirovom naftom samo iz jednog pravca, iz Hrvatske, odnosno transportnim sistemom „Janaf“. Stvaranjem drugog izvora, tzv. diversifikacijom, se pokušava dobiti na energetskoj sigurnosti ali i manjoj ceni.

Nafta iz tog pravca bi mogla da dolazi iz Rusije (trenutno dostava naftovodom Družba u centralnu Evropu nije pod sankcijama) ali i drugih izvora kojima se napaja sama Mađarska.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike