Srbija se u gasu sada oslanja i na Grčku

12.02.2024

14:46

0

Autor: R.B.

Gasnom interkonencijom srpska mreža povezana sa LNG terminalom

Srbija se u gasu sada oslanja i na Grčku
Ilustracija - Copyright AP Photo/Koji Sasahara, File

Grčka je već postala energetski pravac za snabdevanje Srbije a postoji veliki potencijala da se ta veza proširi, ukazano na  Srpsko-grčkom poslovnom forumu u Beogradu.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović je na skupu istakla da grčke kompanije imaju veliko iskustvo u oblasti energetske tranzicije, ali da postoji interesovanje za značajno veću saradnju u sektorima gasa i elektroenergetike.

Ukazala je da se u gasnom sektoru, završetkom interkonekcije s Bugarskom krajem prošle godine, Srbija fizički povezala sa izvorima gasa iz Kaspijskog regiona i LNG terminalom u grčkoj luci Aleksandrupolis, čime je Grčka postala važan partner Srbije u snabdevanju gasom.

– Već smo dogovorili isporuke do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje iz Azerbejdžana do 2026. godine koje potom mogu biti i triput veće. Takođe, rezervisali smo 300 miliona kubnih metara gasa iz LNG terminala u Aleksandrupolisu na godišnjem nivou, od trenutka kada terminal postane u potpunosti operativan, što se očekuje u narednim nedeljama – rekla je ministarka.

Dodala je da se planira izgradnja još dva nova gasovoda sa Severnom Makedonijom i Rumunijom, koji će biti završeni pre početka specijalizovane izložbe EXPO 2027.

Sledi diversifikacija puteva nafte

Ministarka Đedović Handanović je dodala da Srbija radi i na diversifikaciji snabdevanja u naftom sektoru, jer se snabdevanje trenutno obavlja samo iz jednog pravca, preko Jadranskog naftovoda (Janaf).

– Do početka specijalizovane izložbe EXPO 2027 izgradićemo naftovod dužine 128 kilometara sa Mađarskom koji će dodatno povećati sigurnost snabdevanja domaće rafinerije i tržišta. Takođe razmatramo povezivanje sa naftnim izvorima u Grčkoj, kroz Severnu Makedoniju, o čemu smo danas detaljnije razgovarali sa grčkim premijerom Micotakisom. Želimo da sarađujemo sa Grčkom i u ovoj oblasti što bi dodatno diversifikovalo snabdevanje i unapredilo energetsku bezbednost – rekla je ministarka.

Po njenim rečima cilj Srbije je da do 2030. godine bude povećan udeo obnovljivih izvora energije na 45% i da se nađu rešenja za balansiranje novim kapacitetima iz solarnih i vetroelektrana na čemu takođe i Grčka predano radi u procesu energetske tranzicije.

– Grčki konsultanti koji imaju veliko iskustvo u planiraju energetske tranzicije, pružaju nam veliku podršku u izradi Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana i veoma dobro razumeju potencijale i izazove koji predstoje na tom putu – kazala je Đedović Handanović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike