Platama u kulturi baviće se Radna grupa

22.02.2024

14:46

0

Vlada Srbije je donela danas Odluku o formiranju Radne grupe za unapređenje materijalnog i radno-pravnog položaja zaposlenih u ustanovama kulture

Platama u kulturi baviće se Radna grupa
Copyright Tanjug/Marko Đoković

Vlada je na predlog ministarke kulture Maje Gojković donela odluku koja se odnosi na rešavanja položaj zaposlenih i zarade u ustanova kulture, čiji je osnivač Republika, Autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave, javilo je Ministarstvo kulture.

Kako je navedeno, zadatak Radne grupe je da analizira postojeći normativni okvir, kojim se uređuju prava, položaj i plate zaposlenih u kulturi.

Radna grupa treba da sačini i podnese inicijativu za unapređenje materijalnog i radno pravnog položaja zaposlenih u kulturi nadležnim ministarstvima i vladi, piše u saopštenju.

Formiranje Radne grupe predstavlja realizaciju dogovora iz decembra 2023. godine, i na osnovu tačke 3. Sporazuma o unapređenju materijalnog i radno-pravnog položaja zaposlenih u ustanovama kulture, podsetilo je ministarstvo.

Kako je navedeno, u Radnu grupu se imenuju predstavnici Ministarstva kulture, Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva finansija.

U njen sastav ulaze i predstavnici Generalnog sekretarijata Vlade, Samostalnog sindikata kulture Srbije i Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost“.

U Radnu grupu se imenuju na predlog Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vojvodine i predstavnici Opere Srpskog narodnog pozorišta, navedeno je u saopštenju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike