Sada možete da se prijavite za subvenciju kupovine automobila na struju

13.02.2024

13:40

0

Autor: G.M.Š.

Prijavljivanje za „novčanu pomoć“ države za kupovinu ekološkog automobila, ali samo električnog, počelo je juče i trajaće do 31. oktobra

Sada možete da se prijavite za subvenciju kupovine automobila na struju
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay

Prijavljivanje zainteresovanih za subvenciju države za kupovinu električnog vozila, u iznosu do 5.000 evra, počelo je juče i trajaće do 31. oktobra. U tu svrhu Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije izdvojilo je 170 miliona dinara (1,45 miliona evra), što je 2,6 puta manje nego što je potrošeno prošle godine.

Pravo na subvenciju mogu da ostvare fizička lica, preduzetnici i kompanije, a cilj subvencije je unapređenje kvaliteta vazduha i životne sredine.

– Sredstva koja smo namenili za 2024. godinu biće dodeljena prema pristiglim, urednim zahtevima građana i privrede, sve dok se ne utroši ukupan iznos, ili najkasnije do 31. oktobra.  Ukoliko se pokaže da interesovanje građana i privrede znatno premašuje opredeljen iznos, mi ćemo se potruditi da obezbedimo dodatna sredstva za subvencije za kupovinu novih električnih vozila – rekla je ranije ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Uredbom o subvencionisanoj kupovini vozila, koja je usvojena 1. februara, predviđena je podrška za kupovinu samo za električna vozila, dok su ona sa hibridnim pogonom iz nekog razloga izbačena iz subvencije. A upravo su kupci tih vozila, koja se inače subvencionišu u većini država EU, npr u Italije je subvenicija za plag-in hibride 10.000 evra.

Ti automobili znatno manje zagađuju životni sredinu čak i nego konvencionalna vozila sa euro6 motorom za koje država planira da takođe da subvenciju (staro za novo), činila većinu korisnika subvencija.

Samo u prošlog godini, za 444 miliona dinara (3,8 miliona evra) koliko je dato subvencije, kupljeno je 310 električnih (baterijskih. BEV) automobila, 69 plug-in hibrida i 763 klasičnih hibrida, podaci us Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova, koja je zahtevala da u uredbi o subvenciji ostanu bar plag-in hibridi.

Sa manje od 400 vozila na struju godišnje (i BEZ i plag-inova, što je inače rast od 88%) srpska zelena tranzicija i usvajanje e-mobilnosti će ići vrlo, vrlo sporo, s obzirom na to da je ultimativni cilj zameniti 2,2 miliona putničkih automobila.

Građani i firme, koji žele da ostvare pravo na subvencionisanu kupovinu električnog mopeda ili lakog tricikla, mogu da računaju na podršku od 250 evra u dinarskoj protivvrednosti. Istovremeno, za kupovinu električnih motocikala, motocikala s bočnim sedištem, teških tricikala, lakih i teških četvorocikala predviđena je podrška u iznosu od 500 evra. Za električna putnička vozila, s najviše devet mesta za sedenje, kao i električna teretna vozila čija je najveća dozvoljena masa do tri i po tone – subvencije iznose od 2.500 do 5.000 evra.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike