Samo na struju: Hibridni automobili isključeni iz subvencija

02.02.2024

09:32

0

Autor: G.M.Š.

Subvencije za kupovinu električnih vozila dobra mera, ali potrebno uključiti i “Plug-in” hibride, ukazuju povodom odluke Vlade iz Udruženja uvoznika

Samo na struju: Hibridni automobili isključeni iz subvencija
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Vlada Srvije juće je donela Uredbu o subvencinisanju kupovine vozila na električni pogon i u noj se, osim što je fond smanjen, nalazi i novina da nema subvencije za automobile na hibridni pogon kao u prethodne tri godine.

Srpska Asocijacija uvoznika vozila i delova ocenjuje da je Uredba dobra vest, ali da je sa stanovišta pozitivnog uticaja na životnu sredinu potrebno uključiti i “plug-in” hibride.

Za 2024.godinu je opredeljeno 170 miliona dinara, naspram prošlogodišnjih 440 miliona, i subvencije su u delu za baterijska vozila ostale iste:

Za kupovinu električnog mopeda ili lakog tricikla:  250 evra u dinarskoj protivvrednosti;

Za kupovinu električnih motocikala, motocikala sa bočnim sedištem, teških tricikala, lakih i teških četvorocikala:  500 evra;
Za električna putnička vozila sa najviše devet mesta za sedenje i električna teretna vozila čija je najveća dozvoljena masa do 3,5 tona: 5.000 evra.

Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova  smatra da bi subvencije trebalo dodeliti i za kupovinu “plug in” hibrida, obzirom da su oni blizu nulte emisije CO2. Njima se, vozeći isključivo na elektro motor može postići autonomija od 50-70 km, što znači da se u gradskim sredinama gde je i najveće zagađenje mogu voziti gotovo isključivo na tu vrstu pogona.

Sa aspekta pozitivnog uticaja na zaštitu životne sredine,  logično je da i oni budu tretirani kao ekološki prihvatljiva vozila i da se subvencije mogu koristiti i za njihovu kupovinu, istiuču iz SAUV.

Ova odluka vlade uticaće ne samo na ekologiju nego i na promet dilera automobila u Srbije, jer podaci Asocijacije pokazuju da je u poslednje dve godine u Srbiji prodato 468 automobila na baterijski električni pogon, a 1.376 onih na hibridni, od čega je plug-in hibrida.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike