Igranje s bitkoinom: U iščekivanju velike vesti i jedan sajber incident

10.01.2024

09:49

0

Autor: R.B.

Bitkoin je pao nakon lažne vesti na X (Tviteru), da je Komisija za hartije odobrila spot ETF fondove

Igranje s bitkoinom: U iščekivanju velike vesti i jedan sajber incident
Copyright Profimedia

Cena najpopularnije svetske kriptovalute, bitkoina, pala je nakon uzleta na krilima lažne vesti da je američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) dala zeleno svetlo za pokretanje prvog spot bitkoin ETF-a (fond kojim se trguje na berzi) u toj zemlji.

Vest je objavljena tako što je došlo do sajber incidenta, u kome je hakovan nalog SEC na društvenoj mreži X (bivši Tviter). Regulator je poručio da će sarađivati sa organima za sprovođenje zakona na istrazi incidenta. Dodali su da je neovlašćen pristup prekinut i da vest nije objavilo osoblje SEC-a.

Predsedavajući SEC-a Geri Gensler potvrdio je da još nije doneta nikakva odluka o dugo iščekivanim ETF-ovima, piše „Blumberg Adrija“.

Screenshot:coinmarketcap.com
Vrednost bitkoina u poslednjih godinu dana

 

Lažna vest u prvi mah je pogurala cenu bitkoina naviše, ali je ona potom pala na 46.040 dolara.

Analitičari i tržište već nedeljama bruje o 10. januaru kao roku za američke regulatore da konačno odluče o tome da li će odobriti pokretanje spot bitkoin ETF-a.

SEC bi trebalo da do kraja dana prihvati ili odbije zahtev „ARK Investmenta“ i „21Sharesa“, dve kompanije koje su prve u 2023. aplicirale za pokretanje fonda. Komisija bi u isto vreme mogla da donese odluke i o drugim sličnim podnescima, budući da više od 10 kompanija radi na pokretanju ovih ETF-ova, do kojih je jedan i famozni „Blekrok“.

Dosad je dominantno mišljenje stručnjaka bilo da će Sjedinjene Američke Države (SAD) dobiti svoj prvi spot bitkoin ETF, a brojni analitičari to iščekivanje ujedno su okarakterisali kao ključan faktor za nedavni cenovni oporavak bitkoina.

Naime, posle brojnih afera i sloma kripto-tržišta u 2022, prošla godina donela je snažan oporavak izvornoj kriptovaluti. U tih 365 dana vrednost bitkoina skočila je za 156% - sa oko 16.600 na približno 42.500 dolara.

Ovu godinu bitkoin je započeo cenom od 43.630 dolara i u nepunih 10 dana ojačao je za oko 5,5%.

Sada i teškaši u igri

Kompanije pokušavaju da dođu do dozvola za spot bitkoin ETF-ove još od 2013. godine, a SEC ih je rutinski odbijao pozivajući se na oprez zbog volatilnosti i potencijalne manipulacije.

Ono što je ovoga puta unelo novo uzbuđenje na tržištu jeste činjenica da su se u tu trku uključili i teškaši u sektoru upravljanja imovinom kao što su „Blekrok“ i „Fideliti“, što se posmatra kao znak da je SEC blizu odustajanja od svog dugogodišnjeg protivljenja takvim finansijskim proizvodima.

ETF-ovi, industrija vredna sedam biliona dolara, deo su šire porodice digitalnih proizvoda poznatih kao proizvodi kojima se trguje na berzi, iako ljudi često koriste termin "ETF-ovi" za sve njih, jer su oni daleko najveća i najpopularnija kategorija.
Kripto-firme i velike finansijske institucije sa Volstrita pokušavaju, dakle, da pokrenu neku vrstu ETF-a koji zapravo drži sam bitkoin, za razliku od proizvoda koji ulažu u fjučerse bitkoina.
Bitkoin ETF-ovi podržani fjučersima dostupni su klijentima u SAD od 2021. godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike