Bitkoin pregazio kotu 40.000

04.12.2023

09:29

0

Autor: R.B.

Prvi put od aprila 2022. godine najpopularnija kriptovaluta je na berzi vrednija od 40.000 dolara

Bitkoin pregazio kotu 40.000
Ilustracija - Copyright Pixabay

Bitkoin je nastavio uzlet i očekivanja da je gotovo sa povećanjem kamatnih stopa i klađenja na veću potražnju u domenu fondova kojima se trguje na berzi (engl. exchange-traded fund – ETF), vraćene su visoke pozicije na kojima je kriptovaluta poslednji put bila aprila 2022. godine.

Bitkoin je porastao za 2,9%, i dostigao 40.867 dolara u ponedeljak ujutro na berzi u Singapuru. Time je u ovoj godinu kriptovaluta povećala vrednost 146%, javlja „Blumberg Adrija“.

Investitori su sve više uvereni da su Federalne rezerve (FED) završile sa povećanjem kamatnih stopa kako se inflacija hladi, okrećući fokus na stepen verovatnoće za smanjenja stopa sledeće godine. Promenjene okolnosti podstakle su rast na svetskim tržištima.

Kripto-industrija takođe čeka rezultate apliciranja kompanija poput „Blekrok“ za pokretanje prvih američkih spot bitkoin ETF-ova. „Blumberg“ očekuje da će serija ovih proizvoda dobiti odobrenje Komisije za hartije od vrednosti ( SEC) do januara.

Oživljavanje bitkoina posle kripto-kraha 2022. godine prebrodilo je obrušavanje regulatora na sektor u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koje je Sama Bankman-Frida stavio iza rešetaka zbog prevare u FTX-u i donelo vodećoj kripto-berzi „Bajnans“ i njenom osnivaču Čanpengu Žaou velike novčane kazne.

Optimisti tvrde da su nagon za obuzdavanjem sumnjivih praksi i potencijali oko ETF-a signal sazrevanja kripto-industrije i mogućnosti za širu bazu investitora.

Nedavne mere regulacije "ulile su poverenje među investitore", rekla je Su Jen Čia, suosnivač „Ejša kripto alajans“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike