(Ne)Očekivano dobar start bitkoin ETF fondova

12.01.2024

09:50

0

Autor: R.B.

Prvi spot bitkoin fondovi koji su u sredu dobili dozvolu da prodaju udele na berzi su u četvrtak imali dobar trgovački dan

(Ne)Očekivano dobar start bitkoin ETF fondova
Ilustracije - Copyright Pixabay

Prvi berzanski fondovi (ETF) koji mogu da direktno ulažu u bitkoin počelu su juče da rade i debi, nakon što je to Komisija za hartije od vrednosti (SEC) konačno odobrila posle decenije zahteva i dve godine natezanja, je bio veoma uspešan.

Desetak fondova koji su prvi krenuli na berzu, uključujući i one finansijskih džinova „Blek rok“ i „Fideliti investments“, imali su snažan početak, s nekih 4,6 milijardi dolara deonica koje su prodate prvim investitorima, prenosi SEEbiz.

– Lako je napraviti „najveći skok u istoriji“ za ETF-a kada mu je prvi dan ali kako god pogledate, to je nadmašilo očekivanja – rekao je Erik Balčunas, viši analitičar ETF-a u „Blumberg Intelidžensu“.

Bitkoin je u jednom trenutku u četvrtak skočio na preko 49.000 dolara, što je nivo poslednji put viđen 2021. godine, a zatim se vratio na više od 46.000 dolara.

Ostali glavni tokeni, na koje svakako utiče ova prekretnica u kriptosvetu, bili su imali mešoviti uspeh, jer su špekulanti proveravali izglede.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike