Jeste li spremni na kamatu od 7%?

27.09.2023

11:35

0

Autor: R.B.

Prvi čovek najveće američke banke, JP Morgan Čejs, svoje klijente upozorava da bi FED mogao da nastavi s podizanjem kamate, i to ne za malo

Jeste li spremni na kamatu od 7%?
Copyright Profimedia

Izvršni direktor banke „JP Morgan Čejs“, Džejmi Dajmon, upozorava da bi kamatne stope američke centralne banke, a time i sve na tržištu, mogle još da porastu jer se kreatori politike suočavaju sa izgledima povećane inflacije i sporog rasta.

Iako su zvaničnici Federalnih rezervi nagovestili da su pri kraju ciklusa povećanja stope, šef najveće američke banke po veličini imovine rekao je da to ne mora nužno biti slučaj, prenosi CNBC.

Dajmon je rekao u intervjuu za „Tajms of Indija“, da bi ključna stopa zaduživanja FED-a mogla značajno da poraste u odnosu na sadašnji raspon od 5,25 – 5,5 odsto.

On je rekao da kada je FED podigao stopu sa skoro nule na dva odsto, to skloro da nije imalo efekta na tržište, dok je povećanje do sadašnjeg raspona „zateklo neke ljude nespremne“.

- Nisam siguran da li je svet spreman za kamatu od sedam odsto. Pitam ljude u biznisu „da li ste spremni“, a najgori slučaj je sedam odsto sa stagflacijom. Ako će imati manji obim i veće stope, doći će do stresa u sistemu. Pozivamo naše klijente da budu spremni za takvu vrstu stresa – rekao je Dajmon.

Da bi naglasio poentu, Dajmon je pomenuo mnogo citirani citat inveticionog maga Vorena Bafeta: „Tek kada plima nestane, otkrijete ko je plivao go“.

Oprez, oprez

Ovja komentar dolazi manje od nedelju dana nakon što su zvaničnici Fed-a, u svom kvartalnom ekonomskom izveštaju, naznačili da bi mogli da odobre još jedno povećanje od četvrtine procentnih poena do kraja godine pre nego što počnu da smanjuju nekoliko puta u 2024.

Profimedia
 

 

Međutim, to je predviđeno na osnovu podataka koji će nastaviti da prate. Predsednik FED-a, Džerom Pauel, rekao je da centralna banka neće oklevati da podigne stope, ili barem da ih zadrži na povišenim nivoima, ako ne bude osećala da je inflacija na održivo nižoj putanji, što je realnost više za duže sa kojom tržišta se bore.

- Bio bih oprezan. Moramo da se nosimo sa svim ovim ozbiljnim problemima tokom vremena, a vaši deficiti ne mogu da traju zauvek. Dakle, stope mogu porasti više. Ali nadam se i molim se da će doći do mekog sletanja - rekao je Dajmon za „Tajms“.

Istovremeno, istraživači FED-a, u „beloj knjizi“ objavljenoj u ponedeljak, primetili su visok nivo neizvesnosti inflacije, za koji su rekli da „možda deluje kao prepreka za SAD. rasta i predstavljaju izazove za monetarnu politiku“. List navodi da takva neizvesnost može uticati na industrijsku proizvodnju, potrošnju i investicije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike