Švajcarci zamrzli Rusima milijarde, šta s tim parama

04.12.2023

09:03

1

Autor: R.B.

Švajcarska ima oko 7,7 milijardi švajcarskih franaka ruske imovine kojima vlasnici ne mogu da raspolažu

Švajcarci zamrzli Rusima milijarde, šta s tim parama
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ruska novčana imovina vredna 7,7 milijardi franaka zamrznuta je u finansijskim institucijama Švajcarske, objavila je nacionalna agencija koja nadgleda sankcije krajem prošle nedelje.

Ovo predstavlja povećanje u odnosu na 7,5 milijardi franaka za koliko su švajcarske vlasti navele da su blokirale prošle godine. Trenutna procena zamrznute imovine uključuje i luksuzne automobile koji pripadaju sankcionisanim Rusima, kao i profit od gotovinskih depozita, obveznica i akcija, piše „Raša tudej“.

Prema procenama Udruženja švajcarskih bankara, zamrznuta sredstva čine samo mali deo sredstava koja Rusi drže u zemlji. Nedavne procene su pokazale da ukupna sredstva iznose oko 150 milijardi franaka.

Uprkos tome što nije članica EU i priznata je kao neutralna država, Švajcarska je podržala sankcije Zapada Rusiji u vezi sa ratom u Ukrajini.

Švajcarska vlada je u više navrata rekla da pomno prati diskusije EU o izgledima zaplene zamrznute ruske imovine kako bi pomogla Ukrajini, ali još nije dala konkretne planove kako će to da to učini.

Švajcarski bankari su ranije upozoravali da bi ova mera rizikovala kršenje nacionalnih zakona i da bi ugrozila njen imidž globalnog finansijskog centra.

Tokom proteklih 12 meseci, oko 300 pojedinaca i 100 kompanija iz Rusije je sankcionisano.

Rusija je više puta nazvala zamrzavanje svoje imovine nezakonitim.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike