Bolje od bitkoina: Da li ste zakasnili da zaradite na eteru?

17.01.2024

19:35

0

Druga kriptovaluta po veličini i popularnosti skočila je duplo više u poslednjih nedelju dana od famoznog bitkoina, koji je dobio svoje prve dugoočekivane ETF fondove

Bolje od bitkoina: Da li ste zakasnili da zaradite na eteru?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nafta pada i raste, klasične finansijske i robne berze takođe, ali kriptovalute kao da idu samo u jednom pravcu – naviše. I, ako smo za najpopularniju od njih, bitkoin, mogli očekivati aktuelan rast veći od 100% u poslednjih godinu dana (trenutno oko 43.000 dolara), za njegovog „konkurenta“ u kripto svetu, eter, to nije bilo toliko očigledno. Pitanje „od milion dolara“ za potencijalne kupce/investitore sada je – da li se sa kupovinom etera zakasnilo?

Dobar deo snažnog rasta, koji je u poslednjoj turi započeo početkom 2023. godine (tada ispod 17.000 dolara), bitkoin može da zahvali očekivanjima da će američka Komisija za vrednosne papire (SEC) da konačno odobri prve ETF fondove koji će moći da kupuju i prodaja bitkoine (a ne samo na njima zasnovane derivate).

I to se dogodilo pre tačno nedelju dana, 10. januara, kada je SEC dozvolio da se na berzi kotiraju akcije 11 fondova koji su tražili dozvolu a među kojima su i oni koje su napravili ogromni fondovi klasične finansijske imovine poput „Blek roka“ (9.420 milijardi dolara imovine pod upravom).

- Dogodilo se ono što se čekalo veoma dugo, ali to nije i poslednje što se čeka. Leri Fink, prvi čovek „Blek roka“ je samo dan nakon prvog trgovanja bitkoin ETF-ova u intervjuu za CNBC istakao vrednost eterijum ETF-a, naglašavajući da su ovo samo koraci ka tokenizaciji i budućnosti digitalnih finansija, bez problema kakav je, na primer, pranje novca – ukazuje za 24sedam Igor Mirković, specijalista za kripto tržište u prvoj domaćoj kripto menjačnici ECD.rs.

Od dobijanja dozvola, bitkoin se stabilizovao na oko 43.000 dolara, sa raspona između 46.000 i 47.000 dolara pred zakazano odlučivanje SEC, što je nivo tek za oko 2% veći od onog što je bilo pre dva meseca. Međutim, eter je za isti period u dobitku više od 15%.

Screenshot: Coinmarketcap
Vrednost etera u poslednjih godinu dana

 

Razlog je isti kao kod bitkoina, mada u ovom slučaju na nešto „dužem štapu“ – očekivanja da će i eter dobiti svoj prvi ETF sredinom ove godine.

A ta ideja, zasnovana na zahtevu koji je (kakva „slučajnost“) „Blek rok“ podneo SEC za svoj „iShares Ethereum Trust“, raspaljuje apetit kod investitora. I to takav da je pratilac kriptotržišta „Santiment“, zabeležio gotovo 90.000 novih adresa/digitalnih novčanika kupaca etera dnevno u poslednjih nedelju dana, piše Fxstreet.com. Pritom, prodavaca je malo i ponuda je u lancu pala na rekordno niskih 8%.

Veliki kupuju naveliko

Portal U.today navodi da „kitovi“, odnosno veliki kupci, nagrću na tržište i prenosi podatke analitičke platforme Lookonchain, o nekoliko kupaca koji su na Bajnens berzi kupili eter vredan između sedam miliona dolara i 99 miliona.

Ovakva situacija je pogurala cenu etera na više od 2.500 dolara za token, što je najviša vrednost od maja 2022 godine.

24sedam/Igor Mirković, privatna arhiva
Na eter ETF-ove nećemo čekati "godinama": Igor Mirković, ECD.rs

 

A neki smatraju da to nije ni blizu njegovog vrha pa tako kripto ekspert Entoni Sano, procenjuje njegovo kretanje u 2024. godini između 6.000 i čak 10.000 dolara, piše Coinmarketcap.

Ukoliko se to ostvari, svaki onaj koji je kupio eter po 1.550 dolara pre godinu dana, a proda ga po 10.000, zaradiće oko 8.500 dolara na svakom pojedinačnom novčiću, sa „skromnim“ prinosom na investiciju od 645% za manje od dve godine.

Takva očekivanja bazirana su na uporednim prednostima etera u odnosu na druge kriptovalute. Za razliku od bitkoina, koji svoju slavu duguje tome da je prva uspešna kriptovaluta i da je najduže na tržištu, eter je (nus)proizvod blokčejn mreže eterijum, koja ima svoje posebno mesto u svetu digitalne imovine.

Eterijum mreža dominira mrežom decentralizovanih digitalnih finansija (DeFi) sa čak 80%, a na toj mreži je sada gomila aplikacija od finansijskih i onih koji se bave digitalnim ugovorima svih vrta, do onih koje se bave „umetničkim tokenima“ (NFT). Ima mnogo veći broj programera i developera, kao i korisnika, nego bilo koja druga mreža.

– U 2024. godini, eterijum ne samo da obećava kontinuiranim rastom, deflatornim ekonomskim modelom i inovacijama, već i u praksi demonstrira svoju sposobnost da bude dominantan u određenim segmentima kripto industrije. Mnogi kažu da je sada pitanje kada će eterijum preteći bitkoin kao najvažniju kriptovalutu. Zbog toga svi sada iščekuju eterijum ETF. Treba istaći i da, prilikom ranijih tužbi koje su državne agencije SAD podnosile protiv kriptoberzi, eterijum nikada nije označen kao (nezakonita) hartija od vrednosti, kao neke druge kriptovalute, što mu daje prednost u procesu odobravanja ETF-a. A sada taj trenutak vie niko ne meri “u godinama“ – napominje Mirković.

Ali, ipak, kripto nije (još) za svakoga

Na kraju, ne treba zaboraviti da eterijum nije ograničene količine kao bitkoin, tako da njegovo „snabdevanje“ tržišta neće prestati nekog trenutka u budućnosti, kao ni to da mu vrednost ipak približnija za „smrtnike“ jer nije isto, na primer u Srbiji, kupiti dva etera i dati 5.000 dolara ili dva bitkoina za 85.000 dolara.

24sedam/Nenad Vujanović
Bitkoin jeste "legalizovan" ali ostaje rizičan: Vladimir Đukanović

 

Međutim, to ne znači i da je sada ulaganje u eter, ili bitkoin sa ETF-ovima, postalo manje rizično nego ranije, upozorava Vladimir Đukanović, poznati srpski berzanski stručnjak koji je uspešno radio na Volstritu.

- Odobrenje kripto fondova je konačna predaja klasične finansijske industrije digitalnoj. Tvrdili su da ne valja, kukali…  Nisu razumeli tehnologiju koja stoji iza toga ali su na kraju priznali. Ono što je pozitivno je da će sada transakcije u kriptovalutama biti bezbednije jer će i za tokene i za sve što se događa s njima odgovarati i fondovi i same berze. One koji kupuju hartije ETF-ova to ništa neće doticati – objašnjava sagovornik 24sedam.

Ali, to ne znači da sada svi treba da slobodno kupuju kripto.

- Kriptovalute su i dalje špekulacija, i to visokorizična, a ne klasična investicija koja donosi relativno predvidljiv prinos. To je valuta ali za razliku od „neutralne“ klasične fijat valute, kao što je dolar ili evro, ovde postoji i intrizička vrednost blokčejn tehnologije. Zbog toga kriptovalutama treba da se bave samo profesionalci oni koji imaju ozbiljan kapital a spremni i da eventualno izgube sve što misle da ulože. Bitkoin i dalje može da nestane preko noći, ako bude još skandala i prevara, a „Majkrosoft“ ne može, to je cela poenta ulaganja  – upozorava Đukanović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike