Dogodilo se: Bitkoin ide direktno u ETF fondove, nebo je granica (cene)

10.01.2024

21:22

0

Dozvola američke Komisije za hartije od vrednosti da se napravi ETF fond koji će direktno trgovati bitkoinom, prestavlja prekretnicu ne samo u kripto svetu, već u finansijsko svetu uopšte

Dogodilo se: Bitkoin ide direktno u ETF fondove, nebo je granica (cene)
Ilustracija - Copyright Pixabay

Svet je danas dobio nekoliko novih finansijskih fondova i to ne bi bio posebno važan trenutak da nije reč o bitkoin ETF fondovima, institucijama koje se grozničavo čekaju već godinama i koje bi mogle da znače tačku za digitalne valute posle koje ništa neće biti isto.

Od 11 fondova koji su podneli zahtev, moglo bi već sutra ujutro (lokalnom vremenu) da se trguje sa fondovima Ark 21 (ARKB), Fidelity (FBTC), Franklin Templeton (EZBC), Invesco (BTCO), VanEck (HODL) i WisdomTree (BTCW), koje je berza Cboe večeras stavila u kategoriju "novi listinzi".

Američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) je, naravno, to prethodno morala da odobri da u SAD radi prvi ETF fond koji će raditi na spot (trenutnom) tržištu bitkoina a čiji će se udeli prodavati na berzi kao i svaka druga hartija vrednosti. Rok za odgovor je bio 10. januar.

- Ovo je prelomni trenutak za digitalne valute i digitalnu imovinu uopšte. Veliki novac bi sada mogao da se slije u kripto a vrednost bitkoina, kao valute koja ima ograničen broj jedinica, uzleti. Ovo bi moglo da donese pravu eksploziju kad je u pitanju institucionalno prihvatanje bitkoina kao investicije. – kaže za 24sedam Igor Mirković, specijalista za kripto tržište u prvoj domaćoj kripto menjačnici ECD.rs.

Kanačna potvrda

Komisija za hartije od vrednosti je u sredu proglasila efektivnim podneske 19b-4 koje su podneli Njujorška berza, Nasdak i Cboe Global Markets, dajući ovim tržištima dozvolu da listiraju i ponude trgovanje hartijama od vrednosti 11 ETF fondova već u četvrtak.

Bitkoin ETF-ovi bi mogli da privuku 14 milijardi dolara investicija u prvoj godini rada a 40 milijardi do krja treće godine, prognozira firma za kriptomenadžent "Galaxy Digital", dok britanska banka "Standard Chartered" to podiže na 100 milijardi do kraja 2024. objavio je "CoinDesk" u utorak.

Dve godine je SEC razvlačio ovu prelomnu odluku i praktično odbijao da uvrsti bitkoin, kao najpopularniju kriptovalutu na standardno finansijsko tržište. Sada je to urađeno preko Bitkoin ETF-a (Exchange Traded Fund), fonda koji za razliku od klasičnih koji ulažu u veći broj različitih sredstava (akcije, obveznice, zlato, naftu i drugu robu…) ulaže samo u bitkoin.

ETF-ova posredno vezanih za bitkoin bilo je i ranije, koji su trgovali fjučersima ali nikada na spot tržištu bitkoina. Ovime će ogroman broj investitora dobiti priliku da kupi bitkoin, jer dosad to mnogim institucionalnim investitorima nije bilo dozvoljeno kao suviše rizično i neregulisano strogim propisima kojima su podvrgnute hartije od vrednosti.

Čudna odobrenja

Kod odobrenja prvog ETF-a bilo je nekoliko "incidenata". Prvo je sa zvaničnog naloga na X mreži neko ujutro neovlašćeno "javio" da je odobrenje dato. Ispostavilo se da je nalog privremeno hakovan.

Potom je uveče (po CET vremenu) dokument od 22 strane odobrenja bio veoma kratko na vebstrani SEC-a, da bi potom stanica "prijavila" grešku 404, javio je Coindesk..

- Da se našalimo, eto sada i poslovni Amerikanci kao i dosad mi u Srbiji, mogu da kupuju kriptovalute. Mnogima to nije dozvoljeno direktno pa mogu da investiraju preko fondova. Takođe, mnogi se ni ne osećaju komforno da sami čuvaju bitkoin, naročito na posle nemilih događaja na kripto berzama iz prošle godine. Ne trema smetnuti s uma ni da oni koji su navikli na tradicionalne berze mnogo mirnije spavaju kada znaju da im bitkoin čuva jedan „Blek rok“

Ovo potvrđuje jedno istraživanje "Pjua" iz aprila koje kaže da je 90% odraslih Amerikanaca čulo za bitkoin ali da tri čertvtine nema poverenja u sigurnost njegovog čuvanja,

Jedan od najvećih svetskih investitora u bitkoin tokom prethodnih godina, Majkl Sejlor, navodi da će ETF-ovi ubrzati usvajanje bitkoina i povećati svest i edukaciju institucionalnih investitora o kriptovalutama.

Ako je zlato uzletelo...

Mirković napominje da analitičari upoređuju pojavu bitkoin ETF-ova sa pojavom ETF-ova zlata koji su lansirani 2004. godine. Nakon toga cena zlata je skočila za više od 300% u narednih nekoliko godina.

- Ako se ova istorija ponovi sa bitkoinom mogli bismo da posvedočimo značajnom rastu. Očekuje se investiranje velike količine kapitala u kriptovalute preko ovih fondova. Većina investitora je shvatila značaj uključivanja bitkoina u svoj portfolio i dugo su čekali ovu opciju – napominje Mirković.
.
A tržišni rat ETF-ova za klijente počeo je i pre nego što je i prvi spot bitkoin ETF potvrđen. Već se najavljuju popusti za klijente, „Blek rok“ nudi manju naknadu u prvoj godini za one koji budu kupci prvih pet milijardi dolara vrednosti fonda, „ARK Invest“ (partner fonda 21Shares) kaže da prvih šest meseci neće ni imati maržu, a „VanEck“ je najavio inicijativu da će deo profita donirati bitkoin programerima.

Screenshot: Coindesk

Koincidencija?: Vrednost bitkoina i najava ulaska Blek roka u kripto svet

 

Rasplamsava se oštra borba ko će ponuditi niže troškove i bolje uslove korisnicima.

- Kada je tržišna konkurencija tako jaka, pobednici su uglavnom investitori i korisnici.
Ko je kupio Bitcoin početkom prošle godine, trenutno je u profitu od preko 150% u odnosu na brojne američke kompanije koje će ga kupiti tek kada ETF-ovi budu dostupni. Ovaj trend otvara nova vrata i pruža izuzetne mogućnosti za sve nas u svetu kriptovaluta – ističe Mirković.

A smele procene kažu da bitkoin mogao da dostigne 150.000 dolara u narednih 12 meseci i pola miliona u narednih pet godina. Jer interesovanja ne manjka i kratka istorija bitkoina kaže da je pojava prvog ETF fonda s fjučersima u oktobru 2021. godine brzo podigla vrednost sa 10.000 na 40.000 dolara.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike