Stečajni upravnici mogu da znaju ko ima kriptovalute

18.12.2023

09:29

0

Autor: R.B.

Pristup Evidenciji imalaca virtuelnih valuta i Registru imalaca virtuelnih valuta kod NBS na osnovu odluke nadležnog suda

Stečajni upravnici mogu da znaju ko ima kriptovalute
Copyright Profimedia

Stečajni upravnici mogu da pristupaju informacijama o digitalnoj imovini koje poseduje Narodna banka Srbije (NBS) u svojoj Evidenciji imalaca virtuelnih valuta i Registru imalaca virtuelnih valuta kao i da je moguće pristupiti podacima Jedinstvenog registra sefova, saopštila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Naime, u Srbiji se od juna 2021. godine primenjuje Zakon o digitalnoj imovini kojim je uređeno izdavanje digitalne imovine odnosno virtuelnih valuta i digitalnih tokena i pružanje usluga povezanih sa digitalnom imovinom, navela je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika u saopštenju.

Takođe, uvedena je i obaveza licenciranja pružalaca usluga povezanih sa digitalnom imovinom.

U skladu sa zakonom, NBS je regulator i supervizor u oblasti virtuelnih valuta kao vrste digitalne imovine, dok je Komisija za hartije od vrednosti regulator i supervizor u oblasti digitalnih tokena.

Narodna banka Srbije je uspostavila i vodi u elektronskom obliku Evidenciju imalaca virtuelnih valuta, a za sada dozvolu imaju dva privredna društva.

Pristup samom Registru imalaca virtuelnih valuta vrši se putem sledećeg linka.

Evidencija sadrži identifikacione podatke pravnih lica i preduzetnika, kao i podatke o adresama virtuelnih valuta koje koriste, odnosno koje su koristili za izvršenje transakcija.

U Evidenciji se ne vode podaci o vrednosti izvršenih transakcija s virtuelnim valutama, niti o vrednosti virtuelnih valuta koje poseduje neko.

Podaci iz Evidencije nisu javni, ali pristup tim podacima se omogućava na osnovu odluke ili zahteva nadležnog suda, navodi se u saopštenju ALSU.

Podaci iz Evidencije koji se odnose na određenog imaoca virtuelnih valuta mogu se dostaviti tom imaocu, na osnovu njegovog zahteva ili zahteva zakonskog zastupnika ili drugog ovlašćenog lica, što podrazumeva i stečajnog upravnika koji je zakonski zastupnik stečajnog dužnika.

Podaci se dostavljaju na osnovu pismenog zahteva, u kojem se navodi osnov preuzimanja podataka.

Narodna banka Srbije ukazuje i na to da stečajni sud i stečajni upravnik, na isti način kao i kod Evidencije imalaca virtuelnih valuta, mogu, za potrebe stečajnih postupaka koje sprovode, ostvarivati i pristup podacima iz Jedinstvenog registra sefova, koji se odnose na pravna lica, korisnike sefova, a koji takođe nisu javno dostupni.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike