Saudijci sad obaraju cenu nafte?

09.01.2024

10:17

0

Autor: G.M.Š.

Cena nafte na svetskim berzama u padu je od kraja decembra a sada dolazi i neočekivana odluka državnog naftnog giganta Saudijske Arabije da ponudi nižu cenu

Saudijci sad obaraju cenu nafte?
Nafta - Copyright AP Photo/Eric Gay, File

Energetski div Saudijske Arabije i najveća naftna kompanija na svetu „Saudi Aramko“ snizio je cenu svoje vodeće nafte "arab lajt" za Aziju za dva dolara po barelu.

Cena od samo 1,50 dolara po barelu iznad reperne vrednosti brenta, najveće je smanjenje u posljednjih 13 meseci, navodi "Gardijan", i sada je ta nafta za Aziju na najnižem nivou u poslednjih 27 meseci.

Aramko je također snizio sve cene za dostavu u februaru za severozapadnu Evropu, Mediteran i Severnu Ameriku.

Taj potez, prema britanskom listu, ukazuje da je strah od usporavanja ekonomije i smanjenja potražnje veći od geopolitičke zabrinutosti i nervoze oko lanaca snabdevanja zbog incidenata u Crvenom moru, gde Huti napadaju brodove.

Saudijskoj Arabiji ne odgovara niska cena nafte i MMF je procenio da za 2023. godini svaka prosečna cena svetske nafte ispod 81 dolar za barel brenta pravi manjak u saudijskom budžetu, koji je nategnut zbog finansiranja skupih projekata osavremenjivanja u toj zemlji.

Zbog toga Rijad insistira na smanjenju proizvodnje OPEK-a i OPEK+, kako bi podigao cenu, ali tu ima velikih problema unutar kartela.

Trenutno je brent na svetskoj pijaci na nivou ispod 77 dolara za barel, i ima trend pada od polovine septembra 2023. godine, sa kratkotrajnim obrtima početkom oktobra i decembra.

Screeenshot: ICE berza
Cena fjučersa brenta u poslednja tri meseca

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike