Nešto manja kupovna moć građana u trećem kvartalu

20.12.2023

15:06

0

Životni standard potrošača u Srbiji malo je pao je u jesenjem tromesečju ove godine u odnosu na drugi, mereno odnosom plate i potrošačke korpe

Nešto manja kupovna moć građana u trećem kvartalu
Ilustracija - Copyright Foto: Profimedia

Kupovna moć građana Srbije u trećem kvartalu je bila slabija nego u drugom, pošto je za pokrivanje prosečne potrošačke korpe u trećem kvartalu bilo potrebno 1,18 prosečnih zarada, a u drugom kvartalu 1,16 plata, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Kada je reč o minimalnoj potrošačkoj korpi, za njeno pokrivanje je i u trećem i u drugom tromesečju bilo neophodno izdvojiti 0, 61 prosečnih zarada.

U poređenju sa istim kvartalom prethodne godine, odnos zarade bez poreza i doprinosa i prosečne potrošačke korpe ukazuje na rast kupovne moći, pošto je u trećem kvartalu prošle godine za pokriće prosečne potrošačke korpe bilo neophodno 1,19 prosečnih zarada.

Odnos minimalne potrošačke korpe i zarade nepromenjen je u odnosu na isti period prethodne godine.

Posmatrano po gradovima, u trećem kvartalu 2023. godine, kupovnu moć iznad republičkog proseka imali su Beograd, Novi Sad i Niš, dok je Kragujevac na nivou nacionalnog proseka.

U ostalim gradovima, koji se statistički prate, prosečne zarade pokrivale su minimalnu, ali ne i prosečnu potrošačku korpu domaćinstava.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike