NBS: Kupovna moć veća, „Bolja cena“ malo smanjila inflaciju

15.11.2023

14:24

0

Minimalna plata danas pokriva 78% minimalne potrošačke korpe a u 2024. godini bi mogla 86%, prognoziraju iz Narodne banke

NBS: Kupovna moć veća, „Bolja cena“ malo smanjila inflaciju
potrošačka korpa profimedia-0652737882 - Copyright Profimedia

Pokrivenost minimalne potrošačke korpe minimalnom zaradom je danas znatno veća nego deset godina a sledeće godine bi mogla da bude još veća, kažu iz Narodne banke Srbije, gde su dali i procenu kako na inflaciju utiče akcija „Bolja cena“.

Zamenik generalnog direktora za ekonomska istraživanja i statistiku u Narodnoj banci Srbije, Milan Trajković, rekao je na predstavljanju novembarskog Izveštaja o inflaciji, da je od 2009. do 2013. pokrivenost korpe platom iznosila oko 60%, da je počela da raste 2017. godine i rasla do 2021. godine, kada je iznosila 81%.

- Od tada je ovaj odnos u blagom padu i u prvih osam meseci ove godine se pokrivenost kreće oko 78%. Kada se sledeće godine minimalac poveća i bude oko 47.000 dinara, a potrošačka minimalna korpa će iznositi oko 55.000, realno je očekivati da će pokrivenost minimalne potrošačke korpe minimalnom zaradom iznositi oko 85% do 86% - rekao je Trajković.

Odgovarajući na pitanje novinara koliko je oktobarskom padu inflacije mogla doprineti akcija "Bolja cena", Trajković je rekao da se to ne može precizno reći, jer se u izračunavanju inflacije uzimaju cene 660 vrsta proizvoda i usluga i to raznih proizvođača.

- Možemo reći da su vrste proizvoda koji su sadržani u akciji „Bolja cena“ u septembru i oktobru zabeležile pad cena od nekoliko procenata, pa bi njihov doprinos mogao da se kreće oko minus 0,3 do 0,4 odsto - kazao je Trajković.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike