"Obećali smo i ispunili": Prosečna penzija u Srbiji biće 390, minimalac ide na više od 400 evra

02.12.2023

11:40

0

Juče smo isplatili jednokratnu pomoć onima koji primaju socijalnu pomoć i tuđu negu i pomoć, to je negde oko 212.000 naših sugrađana - naveo je ministar finansija

"Obećali smo i ispunili": Prosečna penzija u Srbiji biće 390, minimalac ide na više od 400 evra
Siniša Mali - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali gostovao je u jutarnjem programu Televizije Prva, gde je naveo da je osim oktobarskog povećanja penzija, penzionerima pre dva dana isplaćeno i 20.000 dinara. 

Takođe, juče su po 10.000 dinara dobili socijalno ugroženi građani, kazao je on.

- Sve što smo obećali smo i ispunili. Juče smo isplatili jednokratnu pomoć onima koji primaju socijalnu pomoć i tuđu negu i pomoć, to je negde oko 212.000 naših sugrađana, a dan pre toga isplatili smo pomoć penzionerima po 20,000 dinara. Do kraja naredne nedelje, mi ćemo isplatiti i jednokratnu pomoć od 10.000 dinara našim srednjoškolcima. Kraj je godine, imamo mnogo bolje rezultate, i hoćemo to da pokažemo - naveo je ministar.

Tanjug/Strahinja Aćimović
Ministar finansija Siniša Mali

On je naglasio da uprkos svim krizama, Srbija ima novca na računi i da je likvidna.

- Uprkos povećanju plata i penzija, a podigli smo plate i u prosveti i u zravstvu, sve te mere i pomoći, mi taj novac imamo. U ove četiri godine, država je izdvojila 9,4 milijardi evra iz budžeta, ono što smo zaradili i uštedeli. To isplaćujemo građanima. Imamo bolje prihode nego što smo planirali. Javni dug nam je samo 51 odsto. Na ručunu danas imamo skoro pet milijadri evra, potpuno smo likvidni - dodao je Mali.

Ministar se osvrnio i na kritike zbog isplaćivanja novčane pomoći.

- Vidi se da je od 2020. krenula najveća kriza, država Srbija bez obzira na sve pokazuje svoju snagu. To je naša snaga, opozicija polazi od sebe. 2012. farbike su bile zakatančene, devizni kurs je išao sa 83 dinara na 120. To nije bilo tako davno. Država je tada bila bankrot, nismo imali ni za penzije - istakao je Mali.

O studentskim karticama

Printscreen/Instagram/sinisamali
 

Na današni dan imamo preko 100.000 studenata koji imaju studentsku karticu za mnogobrojne popuste.

- Te kartice su platne, namaju troškove održavanja i na dan otvaranja dobijaju 1.000 dinara na toj kartici - rekao je Mali.

O inflaciji

Ministar je govorio i o inflaciji:

- Već smo na jednocifrenom nivou što se tiče oktobarske inflacije, očekujemo dalje smirivanje od 1. januara. Idemo dalje u povećanje plata i penzija i to do 10 odsto u javnom sektoru, a penzije će rasti 14,8 odsto. Prosečna penzija u Srbiji biće 390 evra. Idemo sa najvećim rastom minimalne zarade, 17,8 odsto. Ona će biti u odnosu na 2012. dinara, kad je bila 15.700 dinara, od 1. januara naredne godine biće 47.154 dinara, idemo na preko 400 evra - rekao je Mali.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Lj. S.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike