Potrošači se gotovo svuda ogrejali, u Čačku dodatno i zbog nove cene

16.10.2023

12:17

0

Autor: R.B.

U Srbiji je danas počela grejna sezona za toplane i one su sve u pogonu osim u tri grada - Subotici, Jagodini i Vrbasu

Potrošači se gotovo svuda ogrejali, u Čačku dodatno i zbog nove cene
Ilustracija - Copyright Profimedia

Grejna sezona je počela ove godine na vreme i potrošači se za razliku od prethodne ne pozivaju da „štednju i razumevanje“ što ne dobijaju ono što su platili.

Prema podacima Udruženja toplana Srbije, grejanje je počelo u svim toplanama osim u Subotici, Jagodini i Vrbasu. U ova tri grada problemi su objektivni, infrastrukturne prirode i to takve da same toplane nemaju nikakvu krivicu što ne mogu da zagrevaju stanove i kancelarije.

Prema propisima, grejna sezona počinje 15. oktobra i tada radijatori moraju da budu topli, a posle toga toplane mogu da se upravljaju prema vremenskim prilikama  isključe grejanje ako dnevna prosečna spoljašnja temperatura prelazi 12 stepeni celzijusa.

Građani Subotice, nažalost, neće morati da gledaju u vremensku prognozu i svoje termometre još bar dve nedelje, jer kako kaže generalni direktor Subotičke toplane, Saša Petković, ne mogu da isporuče toplotu zbog izgradnje brze pruge Beograd – Budimpešta.

Izgradnja pruge je nalagala pomeranje magistralnog toplovoda, trebalo je da radovi budu završeni do početka grejne sezone ali se na preostalih tridesetak metara još radi.

Grejanje skuplje od 5% do 30%

Kako je za 24sedam rekao Stojanović, toplane su za početak ove grejne sezone nabavile energente a od 60 cene su povećane u njih 23. Cene su veće za 125 do 30 odsto.

Poslednje poskupljenje, i to od danas, dobili su Čačani, gde su topli radijatori ubuduće skuplji 14 odsto.

Cena je povećana zbog poskupljenja gasa i struje, pravdaju se predstavnici čačanskog Javnog komunalnog preduzeća što je prosečan račun za grejanje stana od 50 kvadrata u Čačku sda od 10.000 do 15.000 dinara.

Prethodno povećanje cene grejanja u Čačku bilo je u februaru ove godine.

Ovo bi trebalo da je i poslednje povećanje ove sezone, mada iz Udruženja toplana podsećaju da je već najavljeno još jedno povećanje cene gasa, od 1. novembra.

U NIšu već nagoveštavaju da se cena garantuje samo do Nove godine i iz loklane toplane kaćuj da će "potrošači tokom oktobra, novembra i decembra plaćati 7,11 dinara po kilovat satu utrošene toplotne energije, a fiksni deo cene 28,73 dinara po kvadratu".

Prema propisu i metodologiji za određivanje cena, toplane do 1. septembra prosleđuju zahteve lokalnim samoupravama, koje na osnovu toga, do sredine meseca odlučuju da li će doći do promena. Procedura se nekada otegne ako se „pregovara“ o pojedinim stavkama i vraća zahtev na doradu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike