Predsednik Srbije: Ne treba nam MMF, ali treba da bude tu

14.12.2023

09:49

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ne mora da sarađuje sa MMF-om, ali da je to bio njegov zahtev

Predsednik Srbije: Ne treba nam MMF, ali treba da bude tu
Predsednik Vučić sa delegacijom MMF-a - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Srbiji nije potreban jeftin novac koji ugroženim zemljama daje Međunarodni monetarni fond, ali je saradnja sa MMF-om iz predostrožnosti potrebna, delom i zbog toga što „"čim imamo malo para, mi ih spiskamo", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u gostovanju na TV K1.

– Ja tražim njihovo puno prisustvo, ne Svetske banke već njih. Svetska banka je zadužena za strukturalne reforme, a MMF to sagledava kroz čiste račune. Svaki takav potez mora neko spolja da odobri da biste mogli nešto da učinite. Imamo dobru, nedovoljno rastuću ekonomiju u odnosu na EU – rekao je Vučić.

Vučić je dodao da MMF predviđa da će Srbija naredne godine imati 3,6% stopu rasta, ali da on procenjuje da će biti 4%.

On je podsetio i da je MMF 2011. godine naveo da je Srbija najveće razočaranje zbog jezive fiskalne i monetarne situacije, a da danas kažu da je situacija odlična sa izvesnom budućnošću.

– Čak sam ja rekao da je situacija dobra, a oni odlična, pre svega da je odličan posao odrađen u javnim finansijama, da ima dovoljno novca i na finansijskom tržištu da možemo da dobijemo povoljne uslove. Ali to nama sada ne treba – rekao je predsednik Republike.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike